• Szürke hályog műtétről szeretnék részletesen megtudni mindent

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Pár éve tudtam meg hogy veleszületetten szürkehályogom van és elég rossz helyen, mindenképpen a műtét mellett döntök amint pár hónap múlva remélhetőleg el is végznek. Szeretnék erről bővebb információt meg tudni hogy hogyan és miképpen végzik ezt a beavatkozást mert a minimális látásromlásomat is helyre állítják ezzel a mű lencsével. Mind a két szememen van. Szeretném megkérdezni hogy mennyi a gyógyulási folyamat (munkahelyem miatt) és mindent amit ebben a témában fontos és jó ha tudom a műtét előtt. Nagyon szépen köszönöm a segítséget előre is!

        Dr. Papp Júlia válasza a szürke hályog műtét témában

        Tisztelt kérdező! Annak nagyon örülök, hogy csak néhány éve derült fény a veleszületett szürkehályogjára - ez számomra annyit jelent, hogy valószínűleg nem zavarta a gyermekkori látásfejlődést, nem jelentett lényeges hátrányt az iskolai évek alatt stb. Tehát ha még rossz helyen is van ugyan, valószínűleg szerencsére nem nagy kiterjedésű a lencsehomály. A szürkehályog műtéteket legnagyobb százalékban már helyi, szemcseppes érzéstelenítésben végzik. Azaz érzéstelenítő szemcseppeket kap a beteg a műtét előtt és alatta. Néhány mm-es sebet vagy sebeket (2 db) készítenek a szaruhártyán amelyen keresztül tudják a műszereket a szemgolyó belsejébe bejuttatni. Általában az ennyire fiatal pácienseknek nagyon fiatal a lencséjük is, így valószínűleg minimális tördelés elegendő a lencse anyagának eltávolításához. Valszínűleg szinte csak a műszer "szívó" funkciójával el lehet távolítani a szemlencse anyagát. A természetes lencse helyére kerül a tokzsákba az előre megtervezett, kiválasztott műlencse. A teljes gyógyulásra azt szokták mondani, hogy kb. 5-6 hét, mely függ az egyéb betegségektől, életkortól, gyógyhajlamtól stb. is. Fontos, hogy milyen munkakörben, munkakörülmények között dolgozik. A poros, huzatos, szennyezett munkahelyek nem ideálisak, illetve a nehéz tárgyak emelésével járó munkakörök sem. Ezeket mérlegelve a műtétet végző orvossal kell feltétlenül konzultálni.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. július 27., 16:36; Megválaszolva: 2011. július 29., 09:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: