• Látásproblémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Nemrégiben észleltem, hogy a látásom homályossá vált, mintha itt-ott halvány fátyol lebegne a szemem előtt, ami pislogásra mintha néha enyhülne. Rövidlátásom miatt (9-es dioptria) kontaktlencsét és esténként szemüveget viselek. Amikor függőleges skálán le-fel mozgatom a szemem, mintha középtájon lenne a halvány homály. A helyzetem kicsit bonyolult, több dolog is árnyalja a problémát. A napokban a kontaktlencse illesztő hölgy szemvizsgálatnál azt mondta, hogy a jobb szememen egy kicsi torál (?) van, erre speciális lencsét rendeltünk, de én a bal szememen is érzékelem ezt a homályt vagy fénytörést, vagy mi ez, csak a jobbon erősebben, és a (még hagyományos) lencse is kényelmetlen, mintha a görbülete nem lenne megfelelő, vagy nem illeszkedne tökéletesen... nehezen elmagyarázható. Tudni kell még ehhez azt i,s hogy nagyon régóta viselek kontaktlencsét (6-7 éve), és azt is, hogy nemrégiben volt egy hipofízis cisztám, ami a látóideget nyomta, és nagymérvű látótérkiesést okozott, azonban a műtét után ez megszűnt. Lehetséges, hogy ez annak az utóhatása, mégiscsak történt károsodás? Akkor a szemvizsgálat (5 hete) egészségesnek nyilvánította a látásomat. A műtét után hormonbeállítást kellett végezni, lehetséges, hogy a hormonok ingadozása okozza a homálylátást? Esetleg lehet ez a napi pár óra monitor előtt töltött idő miatt? A második szülésem után találtak nálam (kb. márciusban) egy kismértékű szürkehályogot, amire azt mondták, hogy hormonális okok miatt van és majd elmúlik. Lehetséges, hogy most is erről van szó? Mit kellene tennem? A torál lencse megoldja majd ezt a problémát? Esetleg le kell mondanom a kontaktlencséről a továbbiakban? Esetleg valamilyen táplálékkiegészítő segíthetne ami a látást védi? Nagyon kérem, segítsen! Néhány hónapja azt hittem, elveszítem a látásomat, és most már nagyon félek mindentől, ami fenyegetheti... Köszönöm szépen előre is a válaszát!

        Dr. Papp Júlia válasza a látászavar témában

        Tisztelt kérdező! A hormonok beállítása valóban okozhat átmeneti homályokat - a lencse anyagcseréje, víztartalma is változhat (átmeneti lencsehomályt, szürkehályogot okozva), a könnyfilm stabilitása stb.. A hormonok stabilizálódásáig módosulhatnak ezek a látáspanaszok. (Ennek ellenére kontroll azért fontos lenne.) A kontaktlencse kérdésében valószínűleg a "sima" lencse helyett a "tóricus", azaz cylinderes lencsét javasolta a hölgy. Néha a homályos látásos panaszokat ez enyhítheti. A kontaktlencse kipróbálása, megfelelő ellenőrzés, illeszkedés mellett biztonságos. Táplálékkiegészítők közül a lutein és zeaxantin tartalmúak javasoltak első sorban. A gyógyszertárakban teljes tájékoztatást kaphat a különböző akciókról, lehetőségekről.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. július 22., 21:21; Megválaszolva: 2011. július 27., 11:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: