• Luxált szemlencse

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        10 éve megállapították, hogy mindkét lencsém luxált. A legutóbbi vizsgálaton (1 hete) kiderült, hogy a bal lencsém elmozdult a helyéről. További vizsgálatra küldtek. Tudomásom szerint ez műtéti beavatkozást igényel. Jelenleg kismama vagyok (1. trimeszter). Mennyire lehet sürgős a műtét? Megműthetnek állapotosan? Esetleg tudna ajánlani ezzel foglalkozó specialistát?

        WEBBeteg szakértő válasza a luxált szemlencse témában

        Kedves kérdező!

        A luxálódás mértékétől nagyon sok függ. Ha mindkét lencse luxálódott, akkor az ok valószínűleg kötőszöveti gyengeség lehet, ami a lencsefüggesztő rostokat érinti. A terhesség alatt általában sajnos a luxáció fokozódása várható.
        A műtét típusa is a  luxáció, vagyis a kimozdulás mértékétől függ. Ha még nem jelentős akkor a tiszta lencse leszívása, műlencsével való pótlása a követendő. Ha már jelentős a kimozdulás, az előbb említett műtét során meg van a veszélye a lencse teljes elsüllyedésére is. Ebben az esetben komolyabb, az üvegtestet is érintő beavatkozásra van szükség. Az érzéstelenítésben törekedni kell a helyi - ha szükséges injekcio vagy szemcsepp alkalmazására, szemben az altatással. A kicsire az 1. trimeszter a legveszélyesebb gyógyszerek szempontjából, de meg kellene a szülészével is vitatni.

        Sűrűbb kontroll lenne javasolt, mert akkor látható lenne a luxálódás üteme. Ahol a korábban említett vizsgálatok voltak ott lenne lehetőség a műtétre is? Mert ha már előrehaladottabb a terhesség, akkor nehezebb- szükség esetén- a kontrollra járás. Esetleg a lakóhelyhez közeli Egyetemi Klinikát is jó lenne felkeresni, ha megoldható önöknek.

        (Esetleg a konkrét diagnózist, a terhességi hetet, a dioptriát, látásélességet stb. ha leírná tisztábban látnám a konkrét helyzetet.)

        Tisztelettel:  Dr .Papp Júlia  szemész szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-02 12:04:39; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 10:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: