• Tompa szem

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő ! 11 éves koromban kaptam szemüveget amit kb. 1 évig hordtam de utána letettem mert nem gondoltam ,hogy használna. Most 21 éves koromban voltam legutóbb szemvizsgálaton optikusnál és szemüveget is csináltattam ezzel a lencsével is csak kicsit látok jobban a bal szememre, a jobb szemem tökéletes.Ott azt mondták még így is érdemes hordanom ,így gép előtt szoktam használni. Nem vagyok benne biztos de azt hiszem 40 százalékosan használom a bal szemem viszont sosem voltam kancsal de már 6 éves koromban is kiszűrték,hogy rossz az egyik szemem. Hallgatóként még nem érzem annyira a hátrányait, de a térlátásom nem kell annyira kihasználnom, viszont a kézírásom pocsék ez összefügghet vele? Nincs jogosítványom még, komoly hátrányai lehetnek majd a tompa látásomnak?

        Dr. Papp Júlia válasza a tompalátás témában

        Tisztelt kérdező! Sajnos a tompalátás nem csak kancsalító szemeken alakulhat ki, hanem olyan szemeken is amik korrigálásra szorultak volna, de a szemüveget nem viselték. Ilyenkor homályos kép érkezik abból a szemből az agyba, így aztán ellustul ez a szem, kevésbé használódik. A térlátás ilyen esetekben nem szokott kialakulni megfelelően. Hátrányát akkor érzi az ember amikor 3D-s filmet szeretne nézni, vagy bizonyos hivatásokat választana, de nem lehetséges. A csúnya írás részben köszönhető a térlátás hiányának. A jogosítvány szerzésénél nagyon fontos a legjobb elérhető korrigált látás. Külön kezelendő a hivatásos vezetők engedélye - ennek sokkal szigorúbb a követelménye. (HA jól értelmezem akkor erre már a leírtak alapján nem jogosult, de a pontos válasz csak friss, pontos vizsgálati eredmények birtokában lehet mondani.) Az úrvezetői engedély esetében szerintem nincs akadály szemészetileg.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. július 08., 21:21; Megválaszolva: 2011. július 16., 07:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: