• Egy szem probléma - 2

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértők! Előző, bal szemes látásromlásomat leíró levelem után szemészeti és carotis doppler vizsgálatom megtörtént, de nem találtak semmi ide vonatkozó problémát, így további vizsgálatokat javasoltak konzultálva a háziorvossal. Most neurológushoz jegyeztek elő. Az állapotom nem javult, de talán nem is romlott. Annyit fűznék előző levelemhez, hogy pár hónapja időnként enyhe (általában bal oldali) fejfájásom kezdődött néhány naponta, pedig előtte sosem fájt a fejem. Általában a látás elhalványodás előtt úgy tűnik, mintha a szívverésem ritmusában hajszál ereket látnék világos homogén felületeken (a háziorvos szerint ereket nem láthatok, csak akkor azt nem tudom, mit látok), majd ha elmúlik ez a látáscsökkenés és jön az ezt esetileg követő "ködös" látás, akkor ezen "ködös" idő alatt a fényforrások körül szivárványos fényudvart is látok (csak a bal szememmmel), oly módon, hogy belülről a kéktől, kifelé a vörösig egy teljes spektrum látszik. Ezen fénytörési anomália alapján én közvetlenül a szem érintettségére gondolok, persze valami által kiváltva. Ha fenn áll épp a helyzet, érdemes a sűrgősségire bemennem? Tudnak valamit a tünet fennálltáig vizsgálni (pl. szem nyomást) a szememen, ami nyomra vezethet? Vagy csak hazaküldenének, hogy nincs nekem komoly bajom, jöjjek rendelési időben, amikor meg épp nem jelentkezik a "hiba". Terhelni nem akarom feleslegesen a sűrgősségi betegellátót, de ugyanakkor a probléma igen zavaró, így megoldást szeretnék találni rá. Véleményüket várom és előre is köszönöm! Üdvözlettel: István

        Dr. Papp Júlia válasza a látászavar témában

        Tisztelt kérdező! A látás elhomályosodás a fényforrások körül jelentkező szivárvány színű gyűrűk látása jellemző lehet mind pl. a zöldhályogra, mind pedig a migrénes fejfájás jellegzetes kísérő tüneteire. A ködös látást a zöld hályog betegségben a megemelkedett szemnyomás miatti szaruhártya vizenyő okozhatja. A vizenyő miatt megváltozott szaruhártya rostszerkezete pedig prizmaként viselkedve megtöri a fényt. Ezek a panaszok azért hosszabb regenerálódási időt vesznek igénybe. A "roham" idején érdemes felkeresni a sürgősségit.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. július 07., 19:24; Megválaszolva: 2011. július 08., 17:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: