• Kettőslátás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Szürke hályog műtétem volt mindkét szememen ez év januárban, és április közepén. A műtét jól sikerült. A probléma az autóvezetésnél jelentkezik, a felezővonal kettéválik, és mindkét irányból 2-2 autót látok.Nagyon zavaró, lehetetlenné teszi a forgalomban való részvételt. Szemüveget is kaptam, -0,25 és -0,15 dioptriás üvegekkel, de semmit nem javít az állapoton. Tulajdonképpen nem is lenne szükség szemüvegre, mert nélküle is nagyon jól látok, de a kettőslátás mindkét esetben fennáll. A szemorvos tanácstalan, szerinte a szemizmokkal lehet baj, vagy egyéb probléma okozhatja a jelenséget. Szerinte esetleg speciális szemüveggel lehetne segí- teni a problémán. Kérem szíves tanácsárt arra vonatkozóan, hogy hová fordulhatok további vizsgálat és szemüveg ügyben, mert nekem,-mozgássérült lévén- létszükséglet az autó. Szives válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Papp Júlia válasza a kettőslátás témában

        Tisztelt kérdező! A kettős látás mértékének, irányának pontos felderítése lenne az első lépés. Erre a legalkalmasabb a Hess függöny vizsgálat, majd kancsalsági szög mérése. Ezen adatok alapján felvetődött bennem a prizmás szemüveg viselésének lehetősége. Ugyanakkor fontos tisztázni, hogy néhány szisztémás betegséggel is együtt járhatnak hasonló panaszok - diabetes, hypertonia, pajzsmirigy rendellenesség stb. Az alapbetegség rendezésével csökkenhetnek ezek tünetek.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. június 14., 14:37; Megválaszolva: 2011. június 15., 08:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: