• Papillaoedema

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szemész Szakorvos! Hétfőn kb. 1 hete tartó szédülés miatt (ami már javult) voltam szemésznél, aki papillaoedema-t talált. Így áll a leleten: Papilla: o.d.kb. 1 D promineáló, o.s. nem promineáló. Sürgősséggel neurológiára küldtek. Másnap jelentkeztem a neurológián, ahol egyszerű vizsgálat történt, amelynek eredménye, hogy neurológiai gócjelet nem találtak. A neurológus nem sieti el a dolgot, 2 hét múlvára előjegyzett koponya CT-re. A leleten ez áll: A szemész tegnap jo.-i promineáló papillát talált (1D) - ezért küldi sürgősséggel. Emiatt javasolt kontrasztos koponya CT. Neurológus azt mondta a szemésznél jelentkezzek a koponya CT eredménnyel. Most nem értem... Sürgős vagy nem sürgős az esetem? Az egyik orvos (szemész) jól rám ijeszt, de nem mondott semmi konkrétat, vagyis az agydaganatot említette, a neurológus meg azt mondja, nem hiszi, hogy bármi gond van. Most már nem tudom, hogy féljek vagy ne féljek, mennyire komoly tényleg ez az 1 D promieáló papilla jobb oldalon. Azt már tudom, hogy ez a látóideg duzzanata, de nem mond számomra semmit az 1 D és egyébként sem tudom, hogy ez minden esetben valami komoly jele vagy lehet akár mástól is!? Köszönöm tisztelt válaszát!

        Dr. Papp Júlia válasza a papillaodema témában

        Tisztelt kérdező! A koponyán belül uralkodó nyomásról a látóidegfő állapota adhat felvilágosítást, mivel a látóideget behüvelyező "csatorna" közvetlen összeköttetésben van az agyvíztérrel. Ha nagyobb a nyomás akkor az látóidegfő domborodását promineálódását vonja maga után. Ennek a domborodásnak a mértéke üteme nagyon fontos, amint a papilla, látóidegfő határa, széle is. A mértéket a szemfenéki vizsgálat során az ophthalmoscoppal lehet megállapítani és dioptriában megadni (D). 1 mm-nyi elődomborodás felel meg kb. 3 D-nyi előemelkedésnek. Tehát önnek kb. 1/3 mm-nyi volt az előemelkedése (0,33 mm). A tapasztalt leletet mindig együtt kell értelmezni a neurológiai tünetekkel - ezért megnyugtató, hogy a neurológus a gyors tájékozódás során nem talált gócjelet. (Előfordulhat az is, hogy a promináló papilla egyéni variáció és már évtizedek óta tünetmentesen fennáll.) A koponya CT mindenesetre nagyon jó és fontos, hogy elkészül, de addig is legyen pozitív a hozzáállása!


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. június 01., 16:02; Megválaszolva: 2011. június 03., 20:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: