• Papillitis - szemészeti probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Írtam Önnek többször, köszönöm válaszait. Bal oldali homályos látás után teljesen elment a látásom, 1,5 hónapja vizsgálnak. Több orvos, szemész, neurológus. Most várok endocrinológiára, hematológiára, csütörtökön megyek az Amerikai úti Idegtudományi Intézetbe. Eddig azt mondták, látóideggyulladás. Szteroid lökésterápia után kis javulás volt, de újra leromlott. Most felkerestem egy fővárosi klinikát, ahol ezt a véleményt kaptam: Szemnyomás 18/16. CFF: 40, bal oldalon nem vizsgálható. Goldmann látótér: jobb oldalon ép, bal oldalon nasalisan felül 1 ép látótérsziget. Relatív fényerősség bal oldalon 40 %. Jobb oldal ép elülső szegment, tiszta törőközeg, jó vörös visszfény. Bal oldalon ép hátsó pólus, már éles szélűvé vált kissé decolorálódóban lévő papilla, a papillomacularis régióban korábbi Spritzfigur nyomai. Vélemény: neuritis retrobulbarisra nem jellemző a klinikai lefolyás, ill a szemfenéki jelek sem erre utalnak. Nagy valószínűséggel elülső ischaemias opticus neuropathia vagy papillitis lehetett bal szemen. De nem zárható ki más eredet (pl sinus trombozis) sem. Felmerül még Bartonella henseli szerológia is. Ezeknél a betegségeknél (papilltis és neuropathia) várható valamennyi javulás a látásomban? Illetve ha nem, akkor felelőssé tehetők azok az orvosok, akik rosszul diagnosztizálták a betegséget? Szívem mélyén azt gondolom, hogy sajnos nem fogok már látni, eltelt 1,5 hónap. Teljes a sötétség. Én a homályt észlelás másnapján már orvosnál voltam, azóta megy a huza-vona, hogy milyen orvos, milyen kezelés, milyen betegség. Belefáradtam. És még sok vizsgálat lenne előttem, csak nem tudom, érdemes-e egyáltalán, ha nem várható javulás. Köszönettel, egy 11 hónapos kislány anyukája

        Dr. Papp Júlia válasza a szemészet témában

        Kedves anyuka, feltétlenül kitartást kívánok, bár tudom, hogy ilyenkor még minden vizsgálat ideje alatt külön szervezést igényel, hogy ki vigyáz a picire. Feltétlenül kitartást kívánok még egyszer, hogy végre pont kerüljön a sok kérdés végére - és lehessen valamit tenni, ha másért nem azért, hogy a másik szeme tökéletes maradjon. Friss észleléskor nehéz egyértelműen elkülöníteni, hogy a látóidegben vagy annak a kilépésénél, látóidegfőn történtek az elváltozások. Sajnos, őszintén szólva a lökés szteroid terápiától kicsit többet reméltem volna, de a kivizsgálás menete nagyon alapos, mindent lefedő. (Nagyon szurkolok, ha ez jelent valamit Önnek.)


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. május 31., 15:25; Megválaszolva: 2011. június 01., 10:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: