• Homály

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Februárban egy pici szürkehályogot találtak a jobb szememben, három orvosból egy nem is látta. Szemcsés látás miatt kerestem fel a szakrendelőt. Azóta tíz zer vizsgálták meg a szemem, voltam PVEP, PERG vizsgálaton, vérvételen és minden rendben . Csakhogy a szemcsés látás megmaradt és heti fél dioptriát romlik a jobb szemem annak ellenére, hogy a hályog mérete nemigen változik. Szemüveg nélkül csak egy masszát látok. Ön szerint ez a hályog műve vagy esetleg harcoljak ki további vizsgálatokat ? Tisztelettel: Kovács Imre

        Dr. Papp Júlia válasza a szürkehályog témában

        Tisztelt kérdező! A nagy ütemű dioptria változásnak leggyakoribb oka valóban a szemlencse szerkezetének átépülése. A szemlencse középső részének fokozott duzzanata miatt "gyűjtőlencsévé" válik - amit csak egyre nagyobb dioptriájú mínuszos, szóró lencse tud kompenzálni. Ez már lehet a szürkehályog kezdődő jele, még a szemlencse elhomályosodása előtt. Fontos lenne utána járni - bár amint írta nagyon sok vizsgálatot elvégeztek -, hogy ilyen fiatal korban mi magyarázza a lencse elváltozását. Emellett a dioptria változást (+ irányba) okozhatja a szem többi részének - pl. az éleslátás helyének oedemája is. Jó volna mindig a megfelelő korrekciót viselni (sima, alap lencséből elkészíttetve esetleg a szemüveget) és bizonyos előírt időpontokban a szem állapotát kontrolláltatni.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. május 25., 08:08; Megválaszolva: 2011. május 30., 21:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: