• Homályos látás macula ödéma miatt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!Egy hete kezdődött a problémám, mikor észrevettem, hogy a jobb szememre homályosan látok. Felkerestem a helyi szemész főorvosnőt, aki a maculamban oedemat vett észre a vizsgálat során (azt mondta, hogy ha így marad, 1 hónap múlva megvakulok, melyet a következő vizsgálat során megcáfolt). Elküldött laborra ( minden vér és vizelet eredményem jó), gégészetre ( a mandulám kis korom óta beteges, egyéb gégészeti, fülészeti panaszt nem találtak), fogászatra ( nincs gócos elváltozás). Pesten megcsinálták eközben a lézeres OCT vizsgálatot, ahol a doktornő azt mondta, hogy a szememmel semmi gond sincs, a lencsén lát némi homályt, szürkehályogra gyanakszik (,,lehet˝!), majd egy hónap múlva azért, hogy biztosak legyünk mfERG-t készítenek. Ezek után visszamenetem a helyi szemészemhez, aki még mindig tartja az állítását, hogy látta a maculámon az oedemat (,,lehet˝). Azt javasolja vetessem ki a mandulámat és a szemcsepp adagomat (amitől nem változik semmi) emeljem 2-ről 4 cseppre naponta. Látásom azóta nem javul, hanem romlik, sőt így fogalmam sincs, hogy végül is mi a probléma, miért látok homályosan. Szeretném megkérdezni a Doktornőtől, hogy mit javasol, milyen vizsgálattal tudnák kideríteni, mi a gond vagy kit tudnék (akár magánrendelés) felkeresni ezzel a problémával, mert 27 évesen a várakozás alatt nem szeretném elveszteni a szemem. Köszönettel!

        WEBBeteg szakértő válasza a Homályos látás témában

        Tisztelt kérdező! Ha jól értelmezem, akkor a homályos látás még mindig észlelhető? Kissé tanácstalan vagyok, mert még a legfinomabb oedemát, vizenyőt is ki lehet mutatni a nagy felbontású OCT vizsgálattal a macula területén. Ahol az OCT-t végezték ott a lencsehomállyal magyarázták a panaszokat? A lencsehomály valószínű okát ilyen fiatal korban felderítették? A góctalanításon ezektől függetlenül érdemes gondolkodni, mert nem szerencsés egy potenciális gyulladás forrást fenntartani a szervezetben. A kezelés folytatását és a kontroll vizsgálatot javasolnám. Érdemes otthon egyszerű kockás füzetlapon berajzolni (Amsler vizsgálatnak megfelelő) a homályos területet, mert akkor könnyebben követhető a javulás üteme.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. május 20., 17:56; Megválaszolva: 2011. május 23., 11:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: