• Látóideg gyulladás és szemtrombózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Papp Júlia Doktornő! Köszönöm válaszát előző kérdésemre (látóideg gyulladás ). Kérdezte, hogy eddig milyen kezelést kaptam. Április 17-én reggel észleltem a látótér kiesést a bal szemem felső részénél. Másnap mentem szemészetre, ahonnan tovább küldtek a helyi sztk-ba. Következő nap sztk, szemészet, vizsgálatok. Minden negatív. Másnapra behívtak megint, sztk, látótér vizsgálat soron kívül. Kimutatta a kiesést. Mivel migrénes vagyok 25 éve, a szemész arra gyanakodott, hogy azzal lehet összefüggés. Adott beutalót neurológiára, sürgősséggel is csak 1 héttel később fogadtak. Neurológiai vizsgálat, negatív. Ott kaptam beutalót agykoponya MRI-re, sürgősséggel 3 nappal később megcsinálták a fővárosban, negatív. Visszamentem a szemészetre, átküldtek a kórházba, azzal, hogy talán látóideg gyulladás. Közben kerestem magamnak magánúton egy neurológus-szemész szakembert, Ő pár nappal később tudott fogadni. Az itteni helyi orvosok azt mondták, várjuk meg a másik orvos véleményét. A másik orvos azt mondta, inkább szemfenéki trombózis mint látóideg gyulladás. Ő telefonált a helyi kórházba hogy másnap reggeltől azonnal szteroid lökésterápia. Tehát kérdésére a válasz, teltek a napok, hetek, sok orvos vizsgált, de igazából még most sincs pontos diagnózis. Tegnap voltam szemészeten, annyit mondtak, hogy a vizenyő felszívódott és most már itt helyben is azt mondták, hogy nem megfelelő a szememben az erek állapota. S hogy 70 évesen szokott ilyen betegség előfordulni. Voltaren szemcseppet írtak. Látásom szinte semmi, fényt érzékelek, de az olvasótábla legfelső részét sem látom. Ma megyek a neurológiai zárójelentésért, adnak értágító és keringésjavító gyógyszert ha minden igaz, s előjegyeznek egyéb vizsgálatokra, sella MR, angio CT, trombózis-vizsgálat. Azért vagyok csalódott, mert abban bíztam, hogy a szteroid lökésterápia segíteni fog, de egyelőre éppen hogy csak a fényt érzékelem. Utánaolvastam az interneten (lehet nem kellett volna), hogy a szemfenéki trombózisok esetén javulás vagy nincs vagy nagyon csekély. Bármilyen javaslatát szívesen fogadnám a kedves Doktornőnek addig is, amíg az itteni vizsgálatok nem kerülnek sorra. Köszönettel.

        Dr. Papp Júlia válasza a látóideggyulladás témában

        Kedves kérdező! A nagy dózisú szteroid kezelés nagyon "nagy ágyúnak" számít. A kezelés indítása előtt nagyon fontos az alapos körbejárás, kivizsgálás. Sajnos valóban akár artériás akár vénás eltérés van a szemfenéken viszonylag rossz lehet a gyógyhajlam. A leírásból kitűnik, hogy nagyon jó kezekben van és igen alapos, gyorsnak számító kivizsgáláson van túl, amihez igazából semmi újat nem tudok hozzátenni.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. május 20., 08:56; Megválaszolva: 2011. május 24., 19:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: