• Tágításos szemvizsgálat gyermeknél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kislányom 6 éves, 1,5 éve hord +1,5-es és +4,5-es szemüveget. Legutóbb tágításos vizsgálaton voltunk, ahol 6x 10 percenként cseppentettek a szemébe. Ezt követően megvizsgálták, majd le kellett olvasnia a táblát. Az előző vizsgálatokon (tágítás nélkül) szemüveggel le tudta olvasni az egész táblát, most viszont nem. Kérdésem az lenne, hogy helyesen olvastatták vele a táblát tágítás után. Hiszen mindent homályosan látott, így érthető, hogy a villákat sem tudta leolvasni.

        Dr. Papp Júlia válasza a tágításos szemvizsgálat témában

        Tisztelt kérdező! A gyermekek tág pupilla melletti olvastatása bevett vizsgálati módszer. Gyakran a lemérés alapján kalkulált szemüveglencse behelyezésével már ilyenkor ellenőrizni is lehet, hogy a korrekcióval végig megy-e a tábla olvasása. De a szemüveg dioptria pontos kiválasztásánál azért beszűkült pupilla melletti olvasást is figyelembe kell venni. Az természetes, hogy tág pupilla, ellazított szemizmok mellett szemüveg nélkül nem lát a gyermek, de a megfelelő korrekcióval tovább kellene olvasnia. Az időnkénti pupilla tágításos kontroll elengedhetetlen hypermetrop (távollátó) gyermekek esetén, főleg, ha nagy a dioptria különbség a két szem között.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. május 10., 08:17; Megválaszolva: 2011. május 16., 09:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: