• Szem

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 9 éves fiam egyik szemében észrevettünk egy elváltozást. A szemészeten azt mondták alapos kivizsgálás után /MR, UH/, hogy előesett orbitális zsírszövet mely erekben gazdag. Egyenlőre nem nyúlnak hozzá, ha változás állna be, azonnal, egyébként éves kontroll vizsgálatot javasoltak. Kérdéseim: Mit is jelent ez tulajdonképpen? Milyen változás léphet fel, és műthető elváltozásról van e szó, műtét után nyomtalanul gyógyul e? Köszönöm válaszát. Édesanya

        Dr. Papp Júlia válasza a szemészet témában

        Tisztelt kérdező! Sajnos csak a leírásra támaszkodva nem lehet egyértelmű választ adni a kérdésre. Kisfiúkban viszonylag gyakori a szemgödörben elhelyezkedő jóindulatú szövetszaporulat. Az elvégzett vizsgálatok alapján - a leírásra támaszkodva - nem erről van szó, hanem a szemgödörben normálisan is jelen lévő, azt kipárnázó zsír (orbitalis zsírszövet) előtüremkedéséről van szó. Általában ártalamatlan, "csak" megfigyelést igénylő elváltozásról van szó. Ha fokozódna a méret előfordulhat, hogy zavarja a szemmozgást, akkor lehet a műtéti megoldásra gondolni. Bár nem tudom pontosan hol helyezkedik el, de gyermekekben a kötőhártya sebei szinte nyom nélkül gyógyulnak. (A bőrsebek is sokkal jobban gyógyulnak, mint felnőttekben.)


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. május 03., 08:53; Megválaszolva: 2011. május 04., 15:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: