• Homályos látás szemészeti ok nélkül

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 32 éves vagyok. 5 napja minden előzmény nélkül a bal szememre homályosan látok. -4-es kontaktlencsét hordok, rendszeresen jártam szemészhez. Most 2 napig mindenféle szemészeti kivizsgálás történt, semmi kórosat nem találtak. Minden ép, nincs semmi leszakadva, jó a szemnyomás, csináltak szem-ultrahangot, tükrözést, stb. Műszerekkel kimutatták hogy a bal szememnél látótér kiesés van, nagy területen. Kb a szemem harmadán. Szemészeti indoka nincs. Küldtek neurológiára, de csak jövő hét végére kaptam időpontot (sürgősségivel). Vérnyomásom rendezett, nem dohányzom, nem vagyok cukorbeteg. 20 éve van migrénem, nem szedek rá rendszeresen gyógyszert. Eddig sosem volt látótér kiesésem. De most már aggaszt mert 10 hónapos kislányomat is nehezebben tudom így ellátni. Szeretném megkérdezni addig is, amíg nem kerülök itt helyben neurológushoz, hogy mi okozhat ilyen nagyfokú látótér kiesést? Elmúlhat még vagy így marad? Veszélyezteti a másik szememet is? Milyen kezelésekre számíthatok? Tudom látatlanban nem lehet diagnosztizálni, de messze van az itteni vizsgálat és nagyon félek hogy többé nem lesz ép a szemem. Köszönöm előre is válaszát, Ágnes

        Dr. Papp Júlia válasza a homályos látás témában

        Tisztelt kérdező! A kivizsgálás alatt nagyon nehéz bármilyen támpontot nyújtani a kórképet illetően. Amint ön is írta a teljes körű szemészeti kivizsgálás során a látótérkiesésnek szemészeti okát nem találták, tehát ilyenkor tovább kell lépni. A látóideg és a további látópálya, valamint agykérgi látóközpont elváltozásait kell feltétlenül ellenőrizni. Valószínűleg képalkotó vizsgálatot (pl. MRI-t is) fognak kérni. Sajnos csak ezek birtokában lehet majd a kérdésekre a válaszokat sorban megtalálni. Az októl függően dől el, hogy mennyire lehet érintett a másik szem stb. (Bár vaktában tapogatózom, de idáig szoptatta a kisbabáját? Nem mostanában hagyta esetleg abba? Fontos lenne a hormonális szabályozás stb. miatt ellenőrízni.)


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. április 22., 19:40; Megválaszolva: 2011. április 25., 19:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: