• Kancsalság

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Ha magam elé tarom például a kezemet vagy egy tárgyat és azt nézem, akkor a háttért kettősen látom. Viszont ha egy szemmel nézem akkor teljesen normális. Azt szeretném megkérdezni. hogy ezt okozhatja-e a kancsalságom? Műtéttel nem lehetne ezt helyrehozni, mert nagyon zavar? Sajnos már 20 éves vagyok és úgy tudom, hogy csak gyerekkorban kezelhető a kancsalság. Esztétikailag nem annyira zavaró, az említett probléma sokkal kellemetlenbb. Válaszát köszönöm!

        Dr. Papp Júlia válasza a kancsalság témában

        Tisztelt kérdező! A kérdésből azt tűnt ki, hogy kancsal. (A leírt problémát egyébként szinte mindenki észleli, természetes jelenség: közelre fókuszálásnál a távoli pontokról, a háttérről érkező fénysugarak nem a megfelelő, összetartozó retina pontra fognak vetülni. Természetes a háttér kettőzöttsége.) Nagyon fontos, hogy csak az egyik szemmel vagy váltva kancsalít, mekkora fokban, milyen a szemeken a látásélesség (nem alakult-e ki tompa látás). A kancsalsági szög mértékétől függően prizmás szemüveg nem javít-e kellő mértékben a panaszokon, érdemes-e műtéttel beleavatkozni. A műtét esetén felnőtt korban kialakulhat a kettőslátás, de jelentősen javulhat is a panasz.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. április 15., 18:27; Megválaszolva: 2011. április 19., 11:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: