• Retinitis centralis serosa

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornö! Januárban egyik naprol a masikra egy szies folt jelent meg a jobb ´szemem látóterének közepén. Akkor a fent emlitett betegséget diagnosztizálták es retinatomográfia kimutatta, hogy nincs vér a retina alatti folyadékban. Kezelést nem kaptam, es a tünetek elmultak 4 hét után. Viszont egy hónap múlva újra jeletkeztek, és most erösebben. Igy az elmúlt 4 hónapban 3 hónapon át ezezl a látásproblémaval éltem. A következö kérdéseim lennének: 1. ismert-e, hogy gyakran vagy hosszan elhúzódó retinitis centralis serosa maradandó retinakárosodáshoz vezethet? 2. mivel úyg érzem, hogy a másik szemem látásélessége elkezdett romolni ( eddig tökéletes lát´´asom volt) ezért érdekel, hogy lehetséges-e ideiglenes megoldást találni a látás korrekcióhoz, hogy amig a tünet fennáll? 3. az erös napfény után a látásom jelentösen csökken. Milyen napszemüveget, illetve védöréteges szemüveget javasol ennek csökkentésére? Elöre köszönöm válaszát! Tisztelettel: Réka

        Dr. Papp Júlia válasza a retinitis témában

        Tisztelt kérdező! Sajnos a betegség jellemzően a fiatal, agilis, vezető egyéneken jelentkezik. Gyakran ismétlődik, a stresszteli élet elősegíti a kialakulását. Gyakori ismétlődés után a regenerálódás előfordulhat, hogy nem 100%-os. A látás korrigálása sajnos nem lehet teljes, mert torzul a folyadék miatt a kép - bár sokat tisztíthat rajta átmenetileg a konvex üveg ("+"-os üveg). Természetesen megfelelő UV védelmű napszemüveg viselése egyébként is ajánlott.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. április 14., 19:14; Megválaszolva: 2011. április 18., 06:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: