• Látászavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        56 éves vagyok, szürkehályoggal műtötték mindkét szememet, és ugyanakkor műanyag lencsét kaptam. A műtétek sikerültek, de az egyik szememmel kis apró "szöszöcskéket" látok, ami zavar a látásban. Műtétet javasolt az orvosom, ami elég komolynak tűnik, azt mondja un.üvegtestecskéket kell kicsipkedni a szememből. Kérdésem az, hogy valóban csak ez a módja ennek a gyógyítására, vagy enyhítésére, ugyanis tartok a műtáti beavatkozástól. Nincs valami sebészeti beavatkozás nélküli korszerűbb megoldás? Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a látászavar témában

        Tisztelt kérdező!

        Az ön által említett szöszök, apró pontszerű és vonalas lassan mozgó homályok az üvegtest kollagén rostjainak feltöredezésének, a korral együtt járó összacsapzódásának eredménye. Ezek ártalmatlan kis homályok szoktak lenni, amik már a szürkehályog kialakulásakor is jelen vannak. Amíg a lencsehomály meg van addig ezek az úszkáló homályok nem zavaróak. A műtét után a kristálytiszta műlencse mellett viszont hirtelen feltűnőek lesznek.

        Amit a doktor úr mondott, a vitrectomia az üvegtest "kitisztítása", eltávolítása jelent csak egyértelmű megoldást. Sajnos abban is igaza van, hogy alapvetően egészséges, "ép szemen" ilyen heroikus műtét nagyon meggondolandó. A homályok kialakulása sajnos az üvegtest öregedésével függ össze, nem visszafordítható csak lassítható. A kollagénrost szerkezetének regenerálódásához sok C vitamin, bőséges folyadékfogyasztás, jól beállított vérnyomás, megfelelő keringés a fontos.

        Tisztelettel:  Dr .Papp Júlia szemész szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-29 21:32:59; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 08:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: