• Műthetetlen dioptriás érték?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím! 2 éve jártam egy szemészeti lézercentrumban ahol azt mondták hogy a vékony szaruhártya (jobb szem:491, bal szem:497) és a túl nagy dioptriás érték (jobb:-10, bal:-11) photorefraktív kezelés nem jöhet szóba. A kérdésem az lenne hogy nincs ilyen esetben semmilyen megoldás, nem létezik kezelés erre a problémára. 27 éves vagyok félek hogy meg fogok vakulni... Kérem és köszönöm a segítséget.

        Dr. Papp Júlia válasza a szemészet témában

        Tisztelt kérdező! Az Ön esetében a legfontosabb a látóhártya állapota, amit érdemes rendszeresen ellenőríztetni. A nagyfokú rövidlátók esetén a szemtengely hossza az átlagosnál rövidebb és a megnyúlást nehezebben tudja követni a látóhártya. Az elvékonyodott látóhártya kissé sérülékenyebb. A különböző luteint és zeaxantin tartalmazó készítmények segítik a látóhártya stressz elleni védelmét. Későbbiek során szemészeti műtéttel a szemlencse eltávolítható és helyette a megfelelően tervezett műlencsével a dioptria kikalkulálható (esetleg szemüvegre sem lesz szükség). A műtét igazából a szürkehályog műtétek közé tartozik: tiszta lencse extractio. Ezzel a műtéttel csökkenhető a szemüveg dioptria értéke, de a szemfenéki képet nem tudja befolyásolni. Emellett még szóba jöhet a szembe ültetett korrigáló lencse, amit a saját szemlencse mellé tesznek be.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. április 09., 18:44; Megválaszolva: 2011. április 12., 21:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: