• Magas szemnyomás után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! kb.9-10 éves korom óta rossz volt a szemem, de csak 20 évesen kezdtem kont.lencsét hordani (előtte szemüveget sem), addigra romlott -2.00-re mindkettő, azóta nem változott. 3 hete volt lézeres szemműtétem (intralasik), melynek során 125%os látást ígértek. A műtét alatt és utána sem történt semmi említésre méltó. Az előírásnak megfelelően cseppentettem a Tobradex szemcseppet (műtét napján óránként, majd 1 hétig napi 5ször, majd 5 napig 4szer, 5 napig 3szor) Műtét előtti szemnyomásom 18 mindkettőn, műtét után 1 héttel szintén (de ekkor már vékonyabb szaruhártyával átszámítás nélkül), most, műtét után 3 héttel átszámítás nélkülk 22 mindkettőben. Látásom is romlott már csak 80 és 90 %. Most kaptam szemnyomás csökkentésére cseppet (cusimolol). Kérdésem az lenne hogy ha vissza tud térni a szemnyomásom a normál tartományba, akkor a látásom is javulni fog, vagy már véglegesen károsult. (klinika doktornője szerint a tobradex mellékhatása a megnövekedett szemnyomás) Köszönettel

        Dr. Papp Júlia válasza a szemműtét, magas szemnyomás témában

        Tisztelt kérdező! A 22 Hgmm-es szemnyomás érték pont a határon van. (Elképzelhető, hogy a szaruhártya vastagsága még nem stabilizálódott és így nem lehetséges a pontos stabilizálódás. A tobradex csepp szteroid tartalmánál fogva valóban okozhat megemelkedett szemnyomást (másodlagos zöld hályogot), DE a gyulladás csökkentő hatása miatt elengedhetetlen! Ha a műtétet megelőzően nem volt ismert zöldhályog, nagyon ritka, hogy a megemelkedett szemnyomás ilyen rövid idő alatt ilyen fokú látásromlás okozna. Ha a szaruhártya állapota megengedi érdemes lenne a látóidegfő állapotát és a látóteret is ellenőrizni.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. március 24., 08:11; Megválaszolva: 2011. március 25., 11:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: