• Szembetegség miatt szülés császármetszéssel?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő/Doktor Úr! Néhány héttel állok a szülés előtt és most hallottam véletlenül, hogy a magas dioptria miatt esetleg nem engedélyezik a természetes szülést egyes szülészek. Sajnos már a szemészetre nem kaptam - csak szülés utánra - időpontot, ezért szeretném segítségét kérni. Egy éve voltam szemvizsgálaton, akkori eredményeket tudom csak leírni: jobb szem: -3,5 D cyl tg 175 F=1,0 bal szem: -5,0 D cyl tg 180 F=1,0. Mko szemmozgások szabadok. Réslámpás vizsgálattal mko finom subepithealis homályok. A szemlencse átvilágításakor mko. cataracta nem látható. Üvegtest biomikroszkópos vizsgálattal:mko. tiszta.Ophthalmoscopia:mko. kornak megfelelő fundusok. Topográfia:Mko típusos astigmia, progresszió nincs.Mko 577um Pachymetria. Ezen eredmények alapján Ön engedélyezné a természetes szülést?Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Papp Júlia válasza a szülés, közellátás témában

        Tisztelt kérdező! A kismamák szülés előtti szemészeti vizsgálatát a fontos esemény miatt soron kívül szokták végezni(!), hiszen nagyon fontos lenne a vizsgálatok sorrendje. Nem mindegy, hogy néhány hetes újszülött baba mellől, két szoptatás között kell felkeresni a szemészeti szakrendelést. A leírt dioptria szerencsére nem "igazi" rövidlátás, "csak" astigmia, a szem görbületi eltérése. Az egyik tengelyben nem is mérthető dioptria eltérés, azaz 0,0D. A szaruhártya vastagsága is megfelelő. A szemfenék leírásában sem volt eltérés észlelhető. Ezek alapján valószínű, hogy a szülész orvos sem tartotta különösebben indokoltnak, sürgősnek és a szülés vezetése szempontjából nagyon fontosnak a szemészeti vizsgálatot. Ennek ellenére, ha nyugtalanítja beszélje meg szerintem a szülészével és ennek függvényében kérjenek sürgős vizsgálatot, ha indokoltnak érzi.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. március 23., 14:56; Megválaszolva: 2011. március 24., 11:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: