• Egyre gyakrabban jön ki az árpa

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Először kb. 3 éve jött elő a szememben egy árpa, ami hosszas kezelés után meggyógyult ugyan, de azóta is ki szokott újulni. Kb. fél éve egyre gyakrabban jön elő, és nem csak ez az egy, ami először volt, hanem újabbak is, és mostmár mindkét szememben. Valamikor egészen kicsik, ezek annyira nem is fájnak, valamikor viszont nagyok és gyulladtak, az egész szemem bepirosodik, megdagad és fáj. Természetesen voltam orvosnál és a felírt szemcseppek, szemkenőcsök használtak is, de amikor azt kérdeztem, hogy mitől alakul ki és, hogyan tudom megelőzni arra nem kaptam kielégítő választ, csupán annyit, hogy "valaki hajlamos erre". A kérdésem az lenne, hogy tényleg nem lehet ez ellen tenni semmit? Nem szoktam koszos kézzel a szememhez nyúlni, már sminkelni is alig merek, és mostanában a kontaktlencse helyett szemüveget hordok. De ennek ellenére előjönnek és valamikor egyszerre több is. És a nagy gyulladtak fel sem szívódnak rendesen, az egyik szememben most is két kis gólyócskát lehet kitapintani. Kérem, ha tud valami megoldást, írja meg, mert azon túl, hogy nagyon kellemetlenek ezek az árpák, az is problémát jelent számomra, hogy nem tudok kontaktlencsét hordani, amikor előjönnek, a szemüveget pedig nagyon nem szeretem. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: L. Judit

        WEBBeteg szakértő válasza a árpa, kontakt lencse témában

        Kedves kérdező! A szemhéj árpa hasonló a bőrön lévő faggyúmirigyek gyulladásához - van aki hajlamosabb a pattanásos bőrre van aki nem. A mirigyek működését, tisztulását, kiürülését több tényező befolyásolhatja - gondolok itt akár a hormonháztartásra, immunrendszer állapotára, a tisztítás menetére stb. Egy részről jó volna ellenőriztetni a vércukor szintet. Másrészről a szemhéj szélének tisztítására kellene különös figyelmet szentelni. Minden este nagyon alapos tisztítás lenne szükséges: allergén mentes sminklemosóval vagy felhígított babasamponos langyos vízzel. Ha tartósan kiújul akkor minél koraibb időpontban párakötés felhelyezése lenne fontos, illetve ha a szemcsepp kenőcs már kevés akkor megfelelő antibiotikum szájon át történő szedése is javasolható.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. március 22., 20:06; Megválaszolva: 2011. március 24., 11:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: