• Számok rejtélye

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kislányom 3 éves és a következő értékeket kapta a szemvizsgálaton. (kitágított pupillával) Refr.: o.d.: +0,5+1,0 cyl 175' o.s.: +1,5-1,5 cyl 89' Sciascopia: o.d.: f.t.: -2,5 v.t.: +4,0 o.s.: f.t.: -2,5 v.t.: +4,5 Nem tudom mi mit jelent pontosan, de aggasztanak az eltérések a jobb és bal szeme között. Nagy a baj? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Papp Júlia válasza a szemészet témában

        Tisztelt kérdező! Mindkét vizsgáló módszer a szem fénytörésének objektív meghatározására szolgál. A sciascopia elve egyszerű, így kevesebb benne a hiba lehetőség, de pontos kivitelezése nagy gyakorlatot igényel. A computeres refractometer jóval bonyolultabb műszer, a computerizáltság miatt pontosabb a kivitele, de a bonyolultsága miatt a hibalehetőségei is megvannak. Ezek a hibalehetőségek (mindkét módszernél) 3 éves, még nagyon jól együttműködő gyerkőcnél is gyakrabban jelentkeznek. Minden vizsgálat eredményét a vizsgálat körülményeinek együttes figyelembe vételével kell értékelni. (Bizonyára így járt el a vizsgáló orvos is.) Mivel a fixálás, a pontos nézés nagyon fontos minimális oldalra nézéskor vagy pl. könnyezés esetén igen eltérő eredményeket lehet tapasztalni. Személy szerint a kicsiknél inkább a sciascopia adataira szeretek támaszkodni, de a két mérési eredmény eltérése miatt néhány hét múlva megismételném a mérést az esetleges szemüveg felírása előtt. (1 mérés nem mérés).


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. március 08., 22:49; Megválaszolva: 2011. március 13., 20:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: