• Merjek-e belemenni egy újabb szemműtétbe?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        1992-ben volt egy kancsalság ellenes műtétem volt a bal szememen,amely befelé fordult (sajnos magáról a műtétről dokumentumot nem kaptunk)... Kb. 2 éve kezdtem el észrevenni h bal szemem kissé el kezdett kifelé fordulni, voltam vele szemorvosnál és "csak" megvizsgált de nem mondott rá semmit... Mostanság már egész feltűnő ,hogy másképp áll szemem és nagyon zavar ... Pár napja felkerestem egy másik szemészt, aki megvizsgált. Azt javasolta h műtéttel korrigálhatnak rajta, de most a jobb szemem kellene műteni.Mivel a korábbi leletek szerint volt fúzió, ezért a műtét után kettős látás lehetősége áll fenn! Teljes tájékoztatást nem kaptam arról h merjek-e belemenni a műtétbe vagy sem!!!Mennyi a kockázati tényezője a kettős látás kialakulásának?És ha esetlegesen bekövetkezik lehet-e tenni valamit ellene?? Válaszukat előre is köszönöm!

        Dr. Papp Júlia válasza a szemműtét témában

        Tisztelt kérdező! Sajnos a felnőtteken végzett kancsalság ellenes műtétek gyakori velejárója lehet az átmeneti kettőskép. A szemizmok áthelyezésével az addig "megtanult" kétszemes együtt látás módosul, hisz a kép most már a látóhártya más-más pontjára fog vetülni. A kettőskép fennállásának intenzitása, időtartama nagyon változó lehet, egyéntől függő. Az agy ilyen fiatal korban (pl. 22 év), ha nem alakult ki tompa látás hihetetlenül "ügyesen" tud alkalmazkodni az új helyzethez. (Bár még személyesen nem próbáltam, de azt mondják a páciensek, hogy azért nehéz az új helyzetben a kettőskép megszokása.) Az álláspontok eltérőek lehetnek abban a tekintetben, hogy a korábban operált szemen történik a hegfelszabadítás (második műtét) vagy pedig a másik, vezérszem korrigálása történik. Részemről inkább az első megoldást szeretem választani, de mindkettőnek meg van az előnye és hátránya is.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. március 05., 17:22; Megválaszolva: 2011. március 08., 12:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: