• Szaruhártya műtét után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.!Szaruhártya átültetésen estem át február 17.-én,hazaengedtek 25-én.Mennyi az átlagos letisztulás,a pirosság elmúlása?Lehet-e olyan,hogy egyik nap "fehérebb" másik nap pirosabb a szem?Azzal bocsátottak el ha jobban bepirosodik vissza kell menni.És nem tudom eldönteni,hogy az a "jobban" az mégis mit takar?Miért baj az ha jobban bepirosodik mint amikor a kórházból hazaengedéskor volt?Esetleg ez egy nagyobb gyulladás jele lehet vagy a szervezet nem fogadja be?Meddig kell odafigyelni a hajolgatásra?Varrat szedés az fél év múlva is lehet vagy csak egy év eltelte után javasolt általában. Fogat húzni,tömni lehet-e,ennek nincs esetleg káros hatása a szemre??Megfájdult ugyan is az egyik gyökérkezelés alatt lévő fogam.És nem tudom a fogorvos mit is fog majd kezdeni vele,de vannak félelmeim és ezért érdekelne ez még. Köszönöm a válaszát!!! Köszönöm válaszát!

        Dr. Papp Júlia válasza a szaruhártya témában

        Tisztelt kérdező! Az elején (legalább 6 hét, de inkább 3 hónap) nagyon nagy figyelmet igényel a szaruhártya átültetés után a szem. Minden erőlködésre, hirtelen lehajlásra stb. vigyázni kell. A gyógyulás, feltisztulás, a beültetett korong befogadásának folyamata egyénenként változó. A pirosodást, fokozott ereződést és az intenzív szürkévé válást biztosan észlelni fogja. Inkább többször (akár feleslegesen is) jelentkezzen kontrollon, mint, hogy elkésne. A fogászati kezelésnél esetlegesen a gócot jelentő fog megpiszkálása jelenthet gondot meg a fizikai igénybevétel (inkább húzásnál). Meg kellene beszélni, hogy a szükséges kezelés antibiotikum védelem alatt történne.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. február 26., 18:06; Megválaszolva: 2011. március 03., 06:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: