• Rövidlátás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő 17 éves fiú vagyok, még suliba járok. Oktoberben poénból felprobáltam az egyik osztálytársam szemüvegét, és legnagyobb meglepetésemre tisztában láttam. Elmentünk egy szemészhez, aki azt mondta, hogy rövidlátó vagyok, és hogy szemüveget kell hordjak (-0,5 illetve -0,75 dioptriás), azt is hozzá tette, hogy egy két év és elmulik. Amiota hordom a szemüveget azt veszem észre, hogy sokkal rosszaban látok nélküle!!! Azt szeretném megkérdezni, hogy ténleg elfog mulni a látási hibám? Szükséges ezért a szemüveg hordása? (vagy csak azért kell hordjam hogy most jobban lássak) Létezik esetleg valami gyakorlat, gyógyszer vagy akármi ami segithet?

        Dr. Papp Júlia válasza a látászavar témában

        Kedves kérdező! Ilyen fiatal korban a szem még "túl" jól alkalmazkodik. Tehát valóban, felvéve a mínuszos szemüveget a tárgyak kontúrja, a környezet élesebbnek tűnik. Ennek ellenére véleményem szerint a legbiztosabb, még ilyen életkorban is a pupilla tágításos lemérés. A szembogár tágító szemcsepp ellazítja a szemizmokat és így pontosan meghatározható az igényelt dioptria. A "-" jellegű szemüveg szükséges az éleslátáshoz és általában nem szokták kinőni (az igazi rövidlátók esetében a növekedéssel szinkron fokozódni szokott a dioptria mértéke). A pontos mérési eredménytől függ a továbblépés iránya.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. január 26., 19:48; Megválaszolva: 2011. január 31., 20:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: