• Látás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 15 éves korom óta (36 éve) kemény kontaktlencsém van (ugyanaz a pár, semelyik szemész nem hiszi el), csak polírozva volt. (Győrffy professzor csinálta) 3-4 éve elkezdődött a szokásos öregedési folyamat, a közellátásom romlani kezdett, távolra sasszemem van lencsével még mindig. Tanárként már nem tudom korrigálni sehogy az olvasást, a szemorvos által fölírt szemüveget föltéve a lencsés szememre próbálkoztam, de csak pontos cm-rel jó, közelebb-távolabb nem, pár perc múlva már húz, fájni kezd a fejem, szóval tragikus a látásom. Ez a probléma tényleg nem oldható meg jól, csak lézeres multiműtéttel, ami anyagilag kizárt nálam?! Vagy van olyan kemény lencse (lágyat nem fogadok el), ami korrigálni tudja az öregségi szemromlásomat is? Köszönöm válaszát!

        Dr. Papp Júlia válasza a látászavar témában

        Tisztelt kérdező! Sajnos a szemünk tökéletes alkalmazkodó képességét idősebb korban csak "silány" eszközökkel tudjuk pótolni. Valóban igaz, hogy az így kiválasztott dioptria által nyújtott éles látás csak adott távolság tartományokra érvényes. Több javaslatom lenne: annak ellenére, hogy teljesen elzárkózik a lágy lencséktől legalább egy esélyt adnék az új fejlesztésű progresszív lencséknek. Legalább egy illesztés erejéig. A másik lehetőség megtartva a kemény kontaktlencséjét nem sima olvasó szemüveget hanem "0,0D-ra" beállított progresszív vagy munka progresszív (nagyon fiatal és ez ideális) szemüveget kellene kipróbálni. Több dioptriát és így - bizonyo kompromisszumok árán ugyan - nagyobb távolság tartományban nyújtana éles látást. A lézeres műtét sajnos nem tudja megoldani a szemlencse közeli alkalmazkodását. Tehát csak a távoli (kemény lencséjét) korrekcióját lehetne vele kiváltani, az olvasó korrekciót NEM!


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. január 11., 15:53; Megválaszolva: 2011. január 12., 13:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: