• Kancsalság

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2 hónapos kisfiam szemei időnként bekancsalítanak. Voltunk szemészeten: a fényt nagyon szépen követi szemeivel le-fel, jobbra-balra, mindkét pupilla fényre jól reagál, szemfenék vizsgálatakor különösebbet, szervi eltérést nem találtak, és mindkét szemnél ugyanakkora dioptriát mértek, ami a doktornő szerint kb 3-3,5 volt. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez nem túl sok, úgy tudom, a babák, kb +2,5 dioptriával születnek. Lehet, hogy szemüveges lesz a kisfiam? A doktornővel abban maradtunk, hogy 1 hónapon át naponta felváltva takargassam a szemét, utána kontroll, bár elképzelhető az is, hogy optikai kancsalságról van szó.

        Dr. Papp Júlia válasza a kancsalság témában

        Tisztelt kérdező! A doktornő nagyon alaposan járt el, a biztonsági váltott takarás utáni kontroll során már többet lehet tudni. De szerintem még annyira kicsi a kisfiú és néhány hónap alatt nagyon sokat változhat mind a fénytörés mind a kancsalítás. Ennyi idős korra még ki sem alakult a kétszemes látás. A vizsgálat kivitelezése is nehezebb és a nem pontos fixálás is okozhat jelentősebb eltérést. Ennyi adatból még korai lenne bármilyen következtetést levonni a kancsalságot vagy a szemüvegességet illetően. Addig is gratulálok , nagyon sok örömet kívánok a kisfiához és még egy kis türelmet a kérdés eldőléséhez.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. január 03., 20:44; Megválaszolva: 2011. január 08., 08:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: