• Képferdeség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy látszólag ritka szemészeti problémával fordulok Önhöz tanácsért. Régóta küszködök vele, több orvosnál is megfordultam és sajnos eddig nem sikerült megoldást találni a problémámra, így engedelmével részletesen, összeszedve leírom a kórtörténetet: 21 éves nő vagyok, -6.5 / -5.5 dioptriás rövidlátó. 3 hónapja estem át egy látásjavító PRK lézerműtéten, egy budapesti lézerklinikán. A műtét sikeresnek bizonyult, jelenleg mindkét szememen +1 és -1 dioptria közötti értékeket mérnek az egyes kontrollvizsgálatokon, és valóban éles a kép. A műtét utáni harmadik napon, a lencse levételekor beszakadt a szaruhártya a jobb szememen, melyet az orvos kézzel vissza tapasztott. Ettől a perctől kezdve, homályosan és ferdén láttam a jobb szememre. Két hét múlva egyik napról a másikra rendbe jött. Az ezt követő kontrollvizsgálaton szemnyomást mértek, a szemet fizikailag érintő mechanikus módszerrel. Ahogy a gép hozzáért a szemgolyóhoz, ismét elferdült a kép, de ezúttal nem állt vissza. Azóta már közel 3 hónap telt el, és változatlanul ferdén látok a jobb szememre. Érzésre és kicsit látásra is olyan, mintha a jobb szemem be lenne fordulva a baloldali végállásba. Ha nem koncentrálok elég erősen, akkor szép lassan maguktól el is fordulnak a szemeim balra. Ha koncentrálok, akkor tudok egyenesen nézni, de elég fájdalmas, az arcom is húzódik főleg az orrgyökérnél és ráncosodik tőle. Külső szemlélő számára a két szemgolyó együtt mozog, tehát nem vagyok látványosan kancsal. Külön-külön takarva a szemeimet azt vettem észre, hogy ami a bal szememben vízszintes egyenes vonalnak látszik, az a jobb szememben kicsit el van fordulva a vízszintestől. Ha a két szemmel együtt nézek, akkor a vízszintes vonal jobb széle felfelé görbül. Ha nem koncentrálok a fúzióra, akkor két vonalat látok, melyek néhány fokos szögeltéréssel keresztezik egymást. Olvasás közben nem tudom összerakni a sorokat, mert a két szemben túlságosan máshova esnek. Próbálkoztam szemtornával és megfigyeltem, hogy a jobbra tekintés nehezen megy, és remeg is a kép. A lézerklinikán sok kört futottam már ez ügyben, de közölték velem, hogy rájuk csak a dioptria értékek tartoznak, a többi problémával nem foglalkoznak. Így műszeres vizsgálatokhoz fénytörési és szemizom hibák feltárása végett nem volt szerencsém náluk. Orvostól orvoshoz jártam, de a hagyományos szabad szemmel végzett szemészeti vizsgálatokkal nem tudtak megállapítani semmi rendellenességet a szememben. Javasolták nekem végszükség esetére a prizmás szemüveg használatát, de én direkt azért mentem látásjavító műtétre, hogy ne kelljen szemüveget hordanom. A vizsgálatok eredményeiből egy dolog feltűnt nekem, hogy régen mindkét szemem nyomása stabilan 14Hgmm volt. Mostanában viszont a bal szem 12-16, a jobb szem 12-19 között ingadozik. Ezt okozhatja esetleg a Flucon szemcsepp is, melyet napi 3x1 csepp adagolással kell használnom, ha meg akarom tartani a jó dioptria értékeket. Viszont, a kérdést felveti, hogy nem-e a szemcsepp okozza a problémákat? Engedelmével alaposan szeretném körül kérdezni a lehetőségeket, hogy akár egy levélváltásból is megoldást tudjunk találni a problémára. Így a kérdéseim tehát, a következők: Milyen probléma lehet a jobb szememben, ami miatt ferdének látom a képet? Van-e jelentősége annak, hogy több alkalommal is, határozottan a szemgolyó érintését követően éreztem a képferdeség kialakulását? Okozhatja-e a műtétet követő szaruhártya sérülés? Okozhatja-e a Flucon szemcsepp, vagy a magas szemnyomás? Tud-e a szaruhártya oly módon rosszul visszanőni, hogy elferdíti a képet, de szabad szemmel nem látható a szaruhártya hibája? A PRK kezelés, a mechanikus szemnyomás mérés, a rosszul sikerült lencselevétel okozhatott-e szemizom sérülést? Függetlenül attól, hogy a műtéttel összefüggnek-e a tüneteim, szaruhártya hiba, vagy szemizom bénulás esetén mire számíthatok mennyi időn belül fog meggyógyulni magától? Milyen megoldást, gyógymódot tudna javasolni számomra, ami nem jár szemüvegviseléssel? Esetleg, tud-e ajánlani nekem olyan szemészeti szakrendelést, ahol műszeresen, kellő alapossággal kitudják vizsgálni az én esetemet? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, Jeges Alexandra

        Dr. Papp Júlia válasza a szemészet témában

        Tisztelt kérdező! A Flucon szemcsepp amit a gyulladás csökkentésére kell használni okozhat átmeneti mérsékelt szemnyomás emelkedést. Nem tűnik ki egyértelműen a levélből számomra, hogy rejtett kancsalításról, szemizom egyensúlyának zavaráról van-e szó vagy a szaruhártya görbületi eltéréseiről van-e szó. Ha szemizom eltérésről van szó az általában valóban független a lézeres látásjavító beavatkozástól. Esetleg jó lenne szaruhártya szakrendelést felkeresni és megvizsgálni önmagában a szaruhártya állapotát. Előfordulhat, hogy valóban szükség lehet szemüvegre a beavatkozás után is.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2010. november 21., 13:51; Megválaszolva: 2010. december 01., 08:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: