• Cylinderes szemüveg vagy nen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő / Doktor úr! Egy hete hordom az alábbi szemüveget. Jól látok vele de kellett 3 nap míg megszoktam, fájt tőle a szemem. Távoli Jobb SPH -6.00 CYL -0.50 AX 60 PD 64 Bal SPH -6.00 PD 64 Azt szeretném megkérdezni, hogy a AX és PD jelölések mit jelentenek? Lehet-e a szememre káros ha nem a megfelelő lencsét kapom? Ugyanis ezelőtt sima dioptriás szemüveget hordtam. 1999-ben volt egy EXCIMER látásjavító műtétem csak sajnos visszaromlot a szemem. A műtét előtt szintén cylinderes szemüveget hordtam. Válaszát előre is köszönöm!

        Halmosi Edina válasza a szemüveg témában

        Tisztelt Kérdező! Az AX jelentése axis, ami a cylinderes korrekció tengelyállását mutatja. Az Ön szemüvegénél a cylinder tengelye 60 fok, ami azt jelenti, hogy ebben az irányban más az ön szaruhártyájának a fénytörése. A szaruhártya a szem elülső törőfelszíne, itt törik meg először a szembe bejutó fény. Ennek az alakja egyeseknél gömbfelszínű, míg másoknál hordó alakú. Az utóbbiaknál alkalmazunk cylinderes korrekciót, hogy az ideghártyára kerülő kép éles legyen. A cylinderes lencsék képalkotása más, ezért megszokásuk is több időt vehet igénybe. Az általuk alkotott kép minősége azonban jobb, mert kontúrossá és élessé teszi a látott képet. A PD a pupillaris distancia rövidítése, ami a két szem pupillája közötti távolságot jelenti. Értékét mm-ben adjuk meg. Ennek jelentősége a szemüveg-lencsék becsiszolásánál van. Ha valaki nem megfelelő lencsét visel, akkor hamarabb fáradhat a szeme és nem tudja komfortosan viselni az elkészült szemüveget. Nem hiszem, hogy az Ön esetében probléma lenne a felírt szemüveggel, hiszen sikerült megszoknia, és jól is lát vele.


        Halmosi Edina
        optometrista-kontaktológus

         Halmosi Edina

        Kérdés: 2010. november 18., 22:27; Megválaszolva: 2010. november 22., 10:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: