• Melyiket válasszam ?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor! Az a kérdésem lenne , hogy prizmás szemüveget irtak fel. Két helyen vizsgáltattam meg és nagyon eltérő eredmények születtek.Az egyiknél 1-1 a másiknál 0-3 as arányt állapitottak meg. A jobb szememre kell a prizmás szemüveg.Lehetséges e az hogy a balra is kell? Mind a 2 esetben orvos végezte a vizsgálatot.Válaszát várom. Tisztelettel László.

        Dr. Papp Júlia válasza a szemüveg témában

        Tisztelt kérdező! A szemüveg felírási szokások nagy különbséget mutathatnak - ami nem azt jelenti, hogy az egyik jó a másik nem. A prizmás szemüveg felírásakor különösen nagyon körültekintőnek kell lenni: fontos, hogy melyik szem kancsalít (váltva vagy stabilan a jobb szem kancsalít), milyen mértékben, pontosan hány fokban, korrekcióval vagy anélkül, közelre és távolra stb. Azt is mérlegelni kell, hogy első esetben kap-e prizmás szemüveget a páciens. A szemüveg "sikerességének kulcsa" ezen túl a pácienskezében is van. Türelem és sok gyakorlás kell az új helyzet, a szemüveg megszokásához. Van akinek könnyebb megszokni, ha mindkét szemén prizmás üveg van és vannak akik inkább azt fogadják el, ha csak a kancsalító szem előtt van prizma - ami a képet eltolja. Személy szerint visszamennék valamelyik vizsgálóhoz, vagy esetleg egy pártatlan harmadikat keresnék meg és megkérném, hogy keretbe próbálják be mindkét tervezett prizmás üveget. Felpróbálás és összevetés után valószínűleg érezni fogja a különbséget. A prizma mértéke szintén mérlegelés tárgya, mert első szemüvegként nem biztos, hogy rögtön meg tudja szokni a szükséges prizma dioptriát (ilyenkor először kisebbel kell próbálkozni.)


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2010. november 09., 19:37; Megválaszolva: 2010. november 14., 19:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: