• Piros szem mitől lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő! Egy olyan kérdésem lenne,hogy mitől lehet piros a szemem fehér része. A kötőhártya gyulladást ismerem,már volt is nekem,de ez más,mert nem viszket,nem könnyezik és nem is szokott égni. Nálam ez úgy van,hogy néha piros picit,néha jobban,néha nem. S nem az egész szemem,hanem vagy az egyik fele vagy a másik,s nem is egyszerre mindkét szemem. Őn szerint ez mitől lehet? Kértem már időpontot szemészetre,de 3 hónap múlva kaptam. Egyébként ez már nálam elég régota van,de most már kezd nagyon zavarni. Ez csak valami szemmel kapcsolatos dologtól lehet,vagy lehet valami egész mástól is,aminek ez a mellékhatása? Gondolkozom,hogy elmegyek magánrendelésre,de elötte tudni szeretném,hogy lehet e ez mástól is. Nem vagyok szemüveges amúgy,lehetséges,hogy picit túl van eröltetve a szemem és ettől van? Ilyet is hallotam már nem szakembertől. Köszönöm mielöbbi válaszát! Viszlát!

        Dr. Papp Júlia válasza a szem témában

        Tisztelt kérdező! Sajnos a "piros szem" igen nagy gyűjtő fogalom. Számtalan szembetegség tartozik ide: bevérzéstől kezdve, a kötőhártya gyulladáson át akár a zöldhályogos rohamig szinte minden szemészeti betegségben kicsit pirosabbá válhat az egyébként békés kötőhártya. A leírt tünetek alapján (műszeres vizsgálat nélkül) - szektorszerű, ismétlődő, enyhe pirosság, irritáló tünetek nélkül leginkább az scleritis, episcleritis vetődött fel bennem. Az ínhártya és a felszínes vagy mélyebb részek enyhe gyulladása jellegzetes lehet a különböző gócként szereplő betegségek kísérő betegségeként. Góckutatás során az rheumatológiai, urológiai, fogászati, fül-orr-gégészeti stb. kivizsgálást érdemes elvégeztetni. De! még egyszer kiemelem, hogy az ok nagyon sokrétű lehet és csak műszeres szakorvosi vizsgálattal lehet az okról érdemben mondani bármit is!


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010. november 09., 18:18; Megválaszolva: 2010. november 12., 21:04

        Tudjon meg többet: szem
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jo napot kívánok! A következő lenne a problémám...fél évvel ezelőtt volt egy autobalesetem, amiben beszakadt a fejem és azota kettős látásom van...a neurologus azt mondta hogy várjunk fél évet, mert addig helyre jöhet, na most ez...