• Chorioretinopathia centralis serosa idiopathica

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A "Chorioretinopathia centralis serosa idiopathica" diagnózis lett írva ma a leletemre, illetve az, hogy "a bal oldali maculában centralis serosa, a folyadék a macula alatt majdnem a papilláig ér és apró dusenek is láthatóak".Okként a stressz lett megnevezve és talán az alábbi gyógyszerekekkel kezelhető a dolog, már, ha bírja a gyomrom.Ezek pedig:Indometacinum 25 mg, napi 2X1,Huma-Zolamide 250 mg, heti 2X1 és Kálium-R, heti 2x1. Sajnos nagyon kevés idő volt a dolgok átbeszélésére, ezért fordulok Önhöz, hogy segítsen nekem egy kicsit jobban megérteni a dolgot.Tényleg megszűntethetőek a panaszok?Mennyi idő kell hozzá?Mi történik, ha nem bírja a gyomrom a gyógyszert?Illetve gond-e ha a kapszulát szétszedem és folyadékkal veszem be, ugyanis nem bírok, pszichés okok miatt kapszulákat lenyelni és a gyógyszereket se bírom egészbe lenyelni, ez még a Káliumnál is gond lehet. Magától nem múlhat el ez a betegség? Gyógyulás esetén máskor is előjöhet? Tényleg a stressz váltotta ki ? De akkor ez, hogyan védhető ki? Tenox vérnyomáscsökkentőt szedek, azzal együtt szedhetőek ezek a gyógyszerek, hiszen nagyon sok ijesztő mellékhatás lett az Indomecinumra írva, főleg, ha valakinek vérnyomás problémája van.Vagy túlzottak az aggodalmaim? Válaszát előre is köszönöm:Csilla(42 éves)

        Dr. Papp Júlia válasza a szem témában

        Kedves Csilla! Műszeres vizsgálat nélkül pusztán a leírás alapján nagyon nehéz segíteni. A leírt betegség jellegzetesen a fiatal, agilis, dinamikus emberekre (A típusú) jellemző. A betegség nevében is benne van, hogy "idiopathica" vagyis ismeretlen okú, de kimutatott a stressz jelentős szerepe a kialakulásában és kiújulásában. Szerencsére jó gyógyhajlamot szokott általában mutatni a betegség, de nagyon nagy egyéni variációt mutathat a betegség lefolyása. A folyadék ami a látóhártyában felhalmozódott sok szubjektív panaszt okozhat. A folyadék felszívódását különböző mechanizmusokkal (sejtpumpák stb.) igyekszik a szervezet megoldani. Ezen segít a kapott nem szteroid gyulladás csökkentő és a vízhajtó is. Érdemes lenne a belgyógyászát is felkeresni ismételten és egyeztetni a terápiát ( vérnyomás csökkentő szerét a kezelés többi gyógyszerével). (Személyes tapasztalatként bizonyos esetekben béta-blokkoló kis dózisa is javított a tüneteken - érdemes lenne erre is rákérdezni és a belgyógyásszal beleilleszteni a terápiába, ha lehetséges).


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2010. november 09., 00:02; Megválaszolva: 2010. november 12., 20:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: