• Vibráló/homályos látás (érszerű képletek) szem előtt.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Hölgy! Körülbelül 2 hónapja gondjaim vannak a látásommal. Számítógép előtti munkát végzek, kb. 15 éves korom óta alacsony dioptriás szemüvegem van (-1/-1.5). A gondom nyáron jelentkezett... azt vettem észre, hogy távolra nem látok élesen. Érdekes módon el tudtam olvasni a részleteket, de mintha egyes területeken homályosabb lett volna a kép. Szemüveg nélkül nem látok jól messzire, így nem tudtam tetsztelni ez-e az ok. Ugyan vannak üvegtesti hámsejt-gondjaim, de ezek nem olyanok voltak. Később észrevettem, hogy ha világos háttérre (ég, fal) nézek, és koncentrálok, látok egy ér-szerű hálózatot melyen rengeteg kis pont - mint apró egysejtűek - szabályos ütemben mozog cikk-cakkos vonalban, és ezeken az ereken homályos a kép. Mindkét szememen ugyanolyan a helyzet. Gyerekkorom óta alacsony a vérnyomásom, és a szemész vizsgálat után azt mondta, az üvegtesti homály nem vészes mennyiség, és nincs a retinára tapadva (amitől tartottam) és hogy ez a vibrálás ettől lehet. De úgy tudom, az ilyen alacsony vérnyomás okozta látászavar nem állandó, hanem csak felálláskor/üléskor jelentkezik, nekem viszont ez folyamatosan fennáll. De hiába iszom kávét vagy igyekszem egyéb módon a vérnyomást emelni, ez nem használ, és így már nagyon idegesítő a helyzetem, mindent jól látok de jobbra-balra kell tekingetnem hogy átlássak a "hálón". Van erre a problémára vmilyen megoldás? Köszönettel,

        Dr. Papp Júlia válasza a látászavar témában

        Tisztelt kérdező! A panaszai hátterében valóban az üvegtesti homályok vagy keringési zavar állhat. Ha a szemészeti vizsgálat jó eredménnyel zárult, érdemes lenne esetleg az agyi erek keringését megvizsgálni hátha itt lehet az eltérés, (bár továbbra is inkább az üvegtesti homály a valószínűbb szerintem). Ha ez az ok, bő folyadékfogyasztás, vitamin készítmények stb. javasoltak.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2010. október 28., 15:03; Megválaszolva: 2010. november 01., 08:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: