• Szemképrázás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszteletem! Néhány jelenségre lettem figyelmes a szememmel kapcsolatban és nem tudom ezek mennyire normálisak. Leginkább ahhoz tudnám hasonlítani a dolgot, illetve a látásom mint egy monitor kijelzője. Olyan, mint ha pixelesen látnám a képet ami folyamatosan vibrál, és egy-egy pixel néha kiszaladna a képből, vagy valamelyik irányba elmenne. Mindig csak a mozgást érzékelem és a vibrálást, nem látok éles fehér pontokat mint pl hirtelen felállásnál. Sötétben is hasonló, amikor nem látok tiszta feketét, inkáb sok kis színes prizma szerűséget. Üvegtesti homályom is van, így tudom, hogy nem azt látom. Néha egy-egy fehér pont is felvillan de azonnal el is tűnik. Leginkább ez a folyamatos vibrálás vibrálás, pixeles látás és kb. muslica nagyságú elröppenő kis valamik zavarnak. Erre létezik valami magyarázat, egyéni adottság, vagy valami betegség jele esetleg? Vannak olyan jelenségek is, amire bár nem tudom a magyarázatot, de családtagokat megkérdezve tapasztalták már. Ilyen amikor az égre vagy fényes felületre nézek, és kis pontokat látok úszkálni. Szemüveges vagyok és eléggé érzékeny is a szemem, lehet ez is számít esetleg. Tudna magyarázatot adni a jelenségekre amit tapasztalok, vagy forduljak minél hamarabb személyesen orvoshoz? Köszönöm Gábor

        Dr. Papp Júlia válasza a látászavar témában

        Tisztelt kérdező! Pusztán a leírásra támaszkodva nyugodtan nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a leírt jelenség természetes jelenség része.Érdemes kivizsgáltatni a panaszok hátterét, ha szükséges pl. elektrofiziológiai vizsgálatokat (ERG, EOG stb.), is a látótér mellett.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2010. október 19., 13:37; Megválaszolva: 2010. október 21., 22:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: