• Gyermekkori szürke hályog

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Fél éve voltunk előszőr szem vizsgálaton a kislánnyal.Ott csepegtettek a szemébe és igy mutatta ki a vizsgálat a betegséget.Akkor még nem volt elterjedve a hályog.Azt mondták hogy korai a műtét. most 14-én kellett kontrolra vissza menni és most azt mondta a doktornő hogy minden rendben van mindkét szemmel lát a kicsi még, de a jobb szemén nagyobb lett a hályog.Még fél évet javasolt hogy várjunk.A műtétről nem beszélt.De azt mondta még hogy meg fog vakulni elöbb vagy utobb.Nagyon meg ijedtem ezért kérem hogy mit javasol mit tegyünk.Előre is köszönöm.

        Dr. Papp Júlia válasza a szürkehályog témában

        Tisztelt kérdező! A "megvakulást" valószínűleg arra érthette a vizsgáló, hogy a szürkehályog lassan vagy gyorsabban halad előre, s csak műtéttel oldható meg. A műtét ideális időpontjának meghatározása örök kérdés. A kicsi általános állapota is nagyon fontos a szem állapota mellett. Egészen apróknál nehezebb a műlencse pontos dioptriájának meghatározása, műlencse mellett a szem méretbeli fejlődése is nehezebben jósolható meg. A tengelyhossz változása befolyásolja a későbbi szemüveg dioptriát. A szemlencse elszürkülése miatt ugyanakkor fennállhat a tompa látás kialakulásának veszélye is. Emiatt szoktak pupilla tágítót javasolni, ha a lencse közepén van a homály mert így a kicsi homályosan bár, de kilát a "homály mellett".


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2010. október 18., 16:44; Megválaszolva: 2010. október 21., 22:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: