• Demyelinizáció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Összetett problémával fordulok Önhöz. Kb. két éve rohamosan leromlott a látásom. Általános iskola végéig nem kellett szemüveget hordanom, gimnázium elején kezdtem távolra homályosan látni, ezért felirt nekem a szemész 0.5-ös és 0.75-ös szemüveget, (a bal szemem rosszabb) amit használtam 5 évig. (19éves kor) Utána kezdtem észrevenni, hogy a szemem romlik, viszonylag hirtelen, (kb fél év alatt) és mikor visszamentem a szemészhez, már 2,75 és 3-as cilinderes szemüveget kaptam, (20 éves kor) idén nyáron szintén szemvizsgálaton voltam és ismét romlott a látásom, igaz, nem sokat. (21 éves kor) Minden egyéb érték (szemnyomás, látótér vizsgálat stb) normális volt, más kóros elváltozás sem volt látható . Amit még észrevettem az az, hogy már majdnem hogy mindegy, hogy valami távol van, vagy közel, mert igy is, úgy is homályosan látom. Akár távoli hirdető vagy rendszámtáblát nézek, akár az asztalon lévő könyvet. Kettőslátás is előfordul, főleg feliratoknál, de az asztigmiának tudom be. Van még két másik „probléma” is a szememmel kapcsolatban, az egyik az, hogy kiskorom óta nagyon tág mindkét pupillám, egyenlő mértékben, fényre reagálnak, ha egyenesen a szemembe világitanak, csak lassabban mint kellene, illetve nem olyan mértékben mint kellene, és szinte azonnal visszatágulnak, de ezzel az orvosom nem foglalkozott különösebben. A másik, amit nem is említettem az az, hogy szintén gyerekkorom óta vibráló leginkább sárgás icipici pontocskákat látok mindenhol, zárt térben inkább mint pl.: lakás, busz de szabadtéren is, illetve nem befolyásolják a fényviszonyok sem jelentősen, sötétben talán egy picit erőteljesebben látom. Ezek a pontok nem követik a szemem mozgását nem mozdulnak el, nem akadályozzák a látásom és ha becsukom a szemem, akkor is „látom” őket, és viszonylag gyakran érzek tompa fájdalmat a szememben, függetlenül attól rajtam van e a szemüveg épp, vagy nem. 5 hónappal ezelőtt hirtelen kezdődő szédülés rohamokkal füldugulással és zúgással járó 3 hónapig tartó időszak kezdődött, ami alatt többször előfordult, hogy napokat töltöttem ágyban, mert túl gyengének éreztem magam, 14 órákat aludtam, és volt, hogy a dolgok egyszerűen csak kiestek a kezemből. Mivel komoly autóbalesetem volt (igaz több éve), az ideggyógyász posttraumás eltérésre vagy demyelinizációs betegségre gyanakodott, (miközben tüneti kezelésre kaptam gyógyszereket, de nem használtak) igy különböző vizsgálatokra küldött: amiket negativ koponya rtg-el, negativ otoneurológiai vizsgálattal zártam, továbbá voltam koponya MR -en is. Az MR kimutatta, hogy posttraumás eltérés nincs, viszont a demyelinizációról nem írtak semmit, hiába volt a beutalón, mint kivizsgálandó lehetőség. A kérdésem az lenne, hogy (bár tudom, hogy egy kép nem mond semmit) érdemes-e visszamennem az ideggyógyászhoz a leleteimmel, vagy teljesen felesleges, illetve, hogy kép alapján lehetséges-e hogy szemideggyulladásom, vagy valami egyéb demyelinizációs betegségem lehet (a több helyen lévő fehér foltok miatt aggódom) ? Köszönöm.

        Dr. Papp Júlia válasza a látászavar témában

        Tisztelt kérdező! Ilyen sokrétűnek tűnő problémakörben, érdemes tiszta lappal elölről kezdeni a kivizsgálást, legalábbis szemészeti szempontból. Alapos pupilla tágításos vizsgálat, fénytörés leméréssel. Ha kettős kép is kialakult időnként,akkor Hess függöny vizsgálat és a szemizmok működésére vonatkozó orthoptikai (kancsalság kizárása) vizsgálatok, látótér kontroll, CFF. A leletek birtokában pedig neurológai kontroll vizsgálat lenne javasolt - még, ha nem írták külön le a demyelinizáció hiányát a képek alapján esetleg lehet ellenőrizni.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2010. október 15., 17:37; Megválaszolva: 2010. október 21., 22:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: