• Szürkehályog, koleszterin lerakódás,vérnyomás elleni gyógyszer

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        KedvesDoktor Úr/Nő Olvasva a mai egyik választ, ahol a koleszterin rögről írtak, kicsit megijedtem. Nekem az a problémám kb. 2 hete,hogy a bal szememmel picit más színben, sárgás,barnásabban és homályosabban látok , ha letakarom a jobb szemem, ha nyitva mindkettő akkor pedig néha a bal szemem olyan furcsa lesz, nem igazán tudom leírni az érzést, talán pici homályosodás, nehezebb fókuszálás, de nem mindig. Elmentem szemészeti rendelésre, ahol megállapították, hogy apró pici szürkehályog pontok láthatóak és a bal szemnél középen is, talán ezért zavaró a dolog. De mivel annyira pici, ezért nem műthető és lehet 70 éves koromig nem is fog nőni, ugyanis valószínű a Neplit easyhaler allergia ellenes szer okozhatta ilyen fiatalon, amit évek óta belélegzek, de csak augusztus, szeptemberben és most abbahagytam. Annyi bíztatást kaptam és itt az egyik aggodalmam, hogy bal szem végében koleszterin lerakódást (persze nem rögöt mondtak)láttak nekem is, azt nem tudom pontosan hol, mert egy képen mutatta a doktor Úr, de egészen a szem hátsó részére, mint egy kis "zsákocskára" mutatott. De nekem semmi vakulást nem említettek, sőt pont ezzel nyugtattak meg, hogy valószínű azért is zavaró ez a kezdeti szürkehályog, mivel ott a bal szem végében a koleszterin lerakódás és ezt még vissza lehet fordítani, feloldható ez a koleszterin szint csökkentésével. De az előbb olvasva az egyik írónak írt választ én is megijedtem vagy ez nem ugyanaz a probléma? A másik, hogy én is azt gondolom, hogy ezzel a kezdeti szürkehályoggal nem normális ez a zavaró látás és nem nagyon szeretnék így látni 70-80 éves koromig, amikorra talán kifejlődne a hályog és leműthető lenne. ...és bennem most felmerült a gyanú, hogy az oké, hogy a Neplittől megjelentek a szürkehályog pöttyök és ott a koleszterin zsák is, de lényegében nekem ez az egész azóta van mióta új vérnyomás gyógyszert kapok az esti 1 szem Tenox mellé ez pedig Hypothiazid 25 mg-ból fél szem reggel, azért kapom ezeket a gyógyszereket mivel bár tudom, hogy benne vagyok már a korban, de szeretnék kisbabát még(Sajnos eddig nem úgy alakult az életem, hogy lett volna kitől szülnöm). Ma megpróbálom nem bevenni a hypothiazidot kisérletképpen,csak nem lesz bajom, ha egyszer kihagyom, hátha ez a gyógyszer mégis a fő ok, hiszen a szürkehályog és a koleszterinzsák miatt talán még nem kéne homályosabban látnom, ráadásul nagyon furcsa, hogy pont este autóvezetésnél látok úgy, mint régen, ez sem jellemző a szürkehályogra.Viszont most reggel már nem vettem be a gyógyszert, csak tegnap reggel és még mindig érzem a problémát, ez pedig ellene szól az én elméletemnek. Elnézést a hosszú levélért, de nem tudtam rövidebben leírni és nagyon várom a válaszát, mert a saját aggodalmaim mellett az a koleszterin okozta vakulás lehetősége nagyon megrémített. Üdvözlettel:Csilla

        Dr. Papp Júlia válasza a látászavar témában

        Tisztelt kérdező! Nagyon fontos, amit a válaszom elején írtam: csak a leírásra támaszodva, a műszeres vizsgálatot mellőzve tudtam reagálni a kérdésre. A korábbi kérdező esetében inkább a legrosszabbat feltételezve érdemes óvatosnak lenni. A válaszban is kiemeltem, hogy inkább a szív és a nagy erekben lévő embólia forrás a veszélyes és nem a kis koleszterin kristály. DE a koleszterin lerakódás sokféle lehet és szerencsére a műszeres vizsgálat Önnél megnyugtató volt. A leírt panaszok sokkal inkább a szemlencse elváltozásaira utalhatnak. (A gyógyszerek hatása- mellékhatása a szemre és a többi szervre stb. nem néhány nap alatt alakul ki.) Nem utolsó sorban pedig a fiatal korát se felejtsük el, ami nagyon nem jellemző a másik kérdező által említett betegségre!


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2010. szeptember 26., 11:10; Megválaszolva: 2010. szeptember 28., 20:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: