• Koleszterin rög a szemben

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő, férjem ma járt szemészeten és egy kicsit megijedtünk. A leletében az szerepel, hogy"jobb oldalon az art.centr.retin.ramus temp.supágának első elágazódásánál apró koleszterin rög látható." A doktornő azt mondta, hogy egy időzített bombán ül a férjem és bármikor megvakulhat. Kerestem az interneten információt de sajnos nem nagyon találtam. Hálás lennék, ha a doktornő bővebb felvilágosítást tudna adni erről a betegségről és esetleg még arról, hogy mit is tehetnénk. Előre is köszönöm a választá.

        Dr. Papp Júlia válasza a szemészeti kérdés témában

        Tisztelt kérdező! Pusztán a leírásra támaszkodva, a műszeres vizsgálatot mellőzve nagyon nehéz a kérdésben állást foglalni. Az erek falán lerakódott plakk beszűkíti az erek keresztmetszetét így csökkenti az azon átáramló vér mennyiségét. Emiatt, ezen erek által ellátott látóhártya területek is kevesebb vért kapnak. Az ingadozó vérellátás miatt időnként elhomályosodhat a látás. Ha a vérellátás teljesen megszűnik, akkor akár órák alatt véglegesen károsodhatnak az érzékelő receptorok, a látóhártya és kialakulhat a teljes vakság is! Arra nem tért ki, hogy a doktornő milyen vizsgálatokat, milyen kezelést javasolt a lelet ismeretében. A szemet ellátó erek hirtelen elzáródása általában a szívben vagy a fejet ellátó nagy erekben található plakkokból leszakadó embólus, rög elsodródása miatt alakulhat ki. Ezekből a meszes plakkokból leválhat fényes, kis koleszterin embólus (a Hollenhorst plakk) mely a szem kis ereiben, főleg az elágazódásoknál elakadhatnak. Ilyen esetben nagyon fontos a komplett kivizsgálás, a lehetséges fő embólia forrás felkutatása: szívultrahang, nagy erek doppler (áramlásos) ultrahangos vizsgálata, laborvizsgálat (összkoleszterin szint (HDL, LDL stb.), érfalgyulladás kizárása stb. A leletek birtokában, szükség esetén a megfelelő kezelés elkezdhető. Emellett figyelni kell az érelzáródásra jellegzetes szemészeti tüneteket (hirtelen látáselhomályosodás, látótérkiesés stb.) és minél hamarabb felkeresni a szemészeti szakrendelést. Az érelzáródásos betegségben különösen fontos az időfaktor, hisz néhány órán belüli gyors megfelelő kezelés hatására a keringés helyreállhat és a látást is sikerül megőrizni. Ilyenkor mindent meg kell tenni, hogy a vérrög tovasodródjon: hirtelen szemnyomás csökkentés (műtét, masszírozás stb.), értágítók, infúziókkal a keringés javítása szükség esetén gyulladáscsökkentés stb.. A megtágult ereken a rög tovább tud jutni, így az áramlás helyreállhat, ha kisebb érben megakad akkor „csak” kisebb területen történik látótérkiesés. Nagyon szerencsés, hogy időben felfedezték az „időzített bombát” és így oda tud figyelni az egészségére, mindent meg tud tenni a betegség megelőzésére – ez nem mindenkinek adatik meg.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2010. szeptember 23., 13:09; Megválaszolva: 2010. szeptember 26., 08:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: