• Szellemképes lett a látásom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. Papp Júlia! Kb fél éve vettem észre hogy látásom mintha szellemképes lenne. Ha letakarom egyik szemem akkor is érzékelhető. A tárgyak, betűk élesek, függőlegesen keletkezik szellemkép, amely az alatta lévő éles képbe csúszik. Szemüveges vagyok -2,5/-2,25 dioptriával. Ezeket a panaszokat közelre egyáltalán nem érzékelem, minnél távolabbra nézek annál zavaróbb, főleg éjszaka, nappal csak nehezen észrevehető. Nemrég jártam szemészeten ahol -0,5 cylindert írtak fel. Valóban okozhat asztigmia ilyen tüneteket? Esetleg a szemnyomással lehet gond? Szabad-e ilyen esetben valami idegrendszeri betegségre gondolni? Monitor előtt ülök napi 10 órát is, esetleg ez válthatta ki? Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a kettős látás témában

        Tisztelt kérdező! Bizonyos esetekben valóban okozhat az astigmatizmus hasonló (szellemképes, torz, kettőzött, megtört stb.) képeket. Néha a szem belsejében lezajlott gyulladás, és az emiatt kialakult üvegtesti határhártya elváltozás okozhatja a törőközegek határának módosulását, a jellegzetes görbület megváltozását. A gyulladás megszűnte után az astigmia megmaradhat. A magasabb szemnyomás miatti szaruhártya vizenyő is okozhat hasonló látás élményt, de azt a műszeres szemészeti vizsgálat során észlelték volna (egészen más a megjelenése is a szemnek és egyéb tünetek is kísérhetik). Ettől függetlenül kontroll szemészeti vizsgálat szükséges, mely során ellenőrizni kellene a cylinder értékét és szükség esetén a szemüveget is megcsináltatni. Ha sokat dolgozik monitor előtt akkor érdemes "monitorvédő" réteget is rátetetni a lencsére.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. augusztus 12., 11:07; Megválaszolva: 2010. augusztus 18., 20:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: