• Szürkehályog-mütét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Rövidlátó vagyok.A szemüvegem távolra -4.5.A bal szemem kb.egy éve egy erős,rövid ideig tartó görcsös fájás után hirtelen 1,5 dioptriát romlott.Állitólag ez erős szemfenék bevérzés volt.A dioptria fokozatosan romlik,megállapitotta két orvos is,hogy szürkehályog,és müteni kell. Már a jobb szemen is kezdődik. Kérdés: Lehet e oyan lencsét beültetni,hogy ne kelljen szemüveg távolra?És ekkor milyen szemüveg kellene közelre? Okozna-e gondot,hogy a másik szem csak késöbb mütődik? Vagy a lencse beültetéssel csak a régi állapotot tudják visszahozni, hogy Távolra -4,5,közelre -2,5. Remélem sikerült megfogalmaznom: Jó lenne szemüveg nélkül járkálni,ha van rá mód. Várom részletes válaszát,és tanácsát. Ha mód van rá,emailben kérem.

        Dr. Papp Júlia válasza a szürkehályog témában

        Tisztelt kérdező! A kérdést amit felvet, nagyon sok embert érint érdemes alaposan körbejárni. A szürkehályog műtéti eltávolítása során célszerű műlencsét beültetni. A beültetendő műlencse dioptria értékét nagyon pontosan meg lehet határozni, amiben különböző ultrahangos készülékek segítenek. A dioptria tervezésénél nagyon fontos tisztázni a tervezés célját: pl. távolra ne kelljen szemüveg, vagy valaki közelre szeretne élesen látni. Alapesetben a műlencse nem tud alkalmazkodni, tehát ha a távoli korrekcióra van beállítva a műlencse dioptria értéke, akkor közelre olvasó szemüveg viselése szüksége. (+2,5 -+3,0 D a távoli dioptriához képest.) Bizonyos esetekben sem közelre sem távolra nem lesz szükséges a szemüveges korrekció. Néhány éve gyakorlat volt, hogy az egyik szemet távolra, a másikat közelre "élesítik" ki, választják ki a megfelelő dioptriát. Ilyenkor külön-külön "használja" a két szemét a páciens. Ezt ugyan kissé nehéz megszokni és egyeseknél a kétszemes együttlátás megbontása miatt a térlátás is módosulhat. Másik lehetőség az utóbbi években az úgynevezett "alkalmazkodó" műlencse beültetése. Segítségével akár szükségtelen is lehet a szemüveg viselése, ugyanis a műlencse igyekszik a természetes lencse alkalmazkodó képességét "pótolni". Ennek a lencsének a használatát meg kell tanulni, ami kissé nehézkesebb a "sima" lencsénél. Ezt a lencsetípust jelenleg az OEP nem támogatja. A két szem műtéte teljesen független egymástól. Érdemes legalább a gyógyulási időt kivárni a két operáció között, de akár több év is eltelhet. Ugyanakkor egyéni különbségek lehetnek abban, hogy kit mennyire zavar a dioptria különbség, a homály stb. A legfontosabb: a szürkehályog műtéti eltávolításával csak a szemlencse homály miatti látásgyengeséget lehet orvosolni!! A bevérzés, látóideg elváltozások stb. miatti gyengénlátást ezzel a műtéttel nem lehet megoldani.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2010. augusztus 01., 09:29; Megválaszolva: 2010. augusztus 02., 20:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! 3 hete volt prk kézeres műtéten sajnos nem tudoj dolgozni mert nagyon fébyérzéjeny a szemem könnyezik érzéjeny.Az lenne a kérdésem h ez elmúlik e v végkeges àllapot.Az operalo orvos szerint az szubjektiv dolog ugy gondolom...
        Tisztekt Doktor! En mar 13 eves korom ota hordok szemuveget. -2,5 a jobb, -0,5 a bal lencse. Mostanaban sokat faj a fejem, olvasni meg nem latok. Leveszem a szemuvegem es ugy olvasok kozelrol! Mi okozhatja ezt. A szemeszetre 05.29-en van csak idopontom.
        Járóbeteg szakellátási lapon: V: 1,0 1,0 Gyermekábrákkal V itt esetleg a visus rövidítése, vagy más? Mit jelent Résl? ez egy rövidítés? Ha igen, hogy van a teljes szó vagy kifejezés? Mi az elülső szegmentek latin megnevezése? Mi a...
        Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy zöld hályogom van és fül orr gégész írt fel szemcseppet emadine-t mert allergiás eredetű kötőhártya gyulladásom van, amit ritkán érzek, a zöld hályoggal 3 havonta megyek kontrollra de sose...
        Tisztelt doktornő/úr! A problémám az lenne hogy négy napja fáj a bal szemem belül . Sajgó érzés. Van amikor sajog kicsit, és van amikor ha a szemgolyóm mozgatom akkor. De van amikor elmúlik. Van hogy nem fáj. Ha nem foglalkozok vele akkor...
        Tisztelt doktor úr! Barátnőmnél jó 10 éve, ha nem több, szürkehályogot diagnosztizáltak. Elment egy másik orvoshoz, nincs szürkehályog, mondta. Vagy 2 éve a kerületi szakrendelőben újbol szürkehályogot állapitot meg egy orvos, majd pár...
        Tisztelt doktor úr! A párom előző házasságából, egy fiúgyermek született, akinek szivárványhártya hiány van. Előfordulhat hogy a mi gyerekünk is ugyanilyen betegséggel születhet, ill. kamasz fia emiatt meg is vakulhat? Van erre valami mód...
        Tisztelt Doktor Úr! 10 napja iszonyatos módon szédülök. sajnos ez nem időszakos, hanem 24 órában. Látászavaraim is vannak illetve nyomás van a fejemben, Jártam fül orr gégésznél, Neurológusnál. Szedek Betasercet..de eddig semmi...
        Reggel egy szuro erzessel ebredtem,es a szememben ezt talaltam.Vajon mi lehet ez? Forduljak orvoshoz vele?vagy esetleg elmulik magatol?!!
        Tisztelt Dr. Cserháti Zoltán! Véletlenül belevilágítottak a szemembe egy 150 lumenes fényerősségű elemlámpával. Szinte azonnal elkaptam a fejemet (talán még 1 másodpercig sem néztem bele), de így sem volt kellemes a szememnek. Kérdésem az,...