• Szürkehályog-mütét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Rövidlátó vagyok.A szemüvegem távolra -4.5.A bal szemem kb.egy éve egy erős,rövid ideig tartó görcsös fájás után hirtelen 1,5 dioptriát romlott.Állitólag ez erős szemfenék bevérzés volt.A dioptria fokozatosan romlik,megállapitotta két orvos is,hogy szürkehályog,és müteni kell. Már a jobb szemen is kezdődik. Kérdés: Lehet e oyan lencsét beültetni,hogy ne kelljen szemüveg távolra?És ekkor milyen szemüveg kellene közelre? Okozna-e gondot,hogy a másik szem csak késöbb mütődik? Vagy a lencse beültetéssel csak a régi állapotot tudják visszahozni, hogy Távolra -4,5,közelre -2,5. Remélem sikerült megfogalmaznom: Jó lenne szemüveg nélkül járkálni,ha van rá mód. Várom részletes válaszát,és tanácsát. Ha mód van rá,emailben kérem.

        Dr. Papp Júlia válasza a szürkehályog témában

        Tisztelt kérdező! A kérdést amit felvet, nagyon sok embert érint érdemes alaposan körbejárni. A szürkehályog műtéti eltávolítása során célszerű műlencsét beültetni. A beültetendő műlencse dioptria értékét nagyon pontosan meg lehet határozni, amiben különböző ultrahangos készülékek segítenek. A dioptria tervezésénél nagyon fontos tisztázni a tervezés célját: pl. távolra ne kelljen szemüveg, vagy valaki közelre szeretne élesen látni. Alapesetben a műlencse nem tud alkalmazkodni, tehát ha a távoli korrekcióra van beállítva a műlencse dioptria értéke, akkor közelre olvasó szemüveg viselése szüksége. (+2,5 -+3,0 D a távoli dioptriához képest.) Bizonyos esetekben sem közelre sem távolra nem lesz szükséges a szemüveges korrekció. Néhány éve gyakorlat volt, hogy az egyik szemet távolra, a másikat közelre "élesítik" ki, választják ki a megfelelő dioptriát. Ilyenkor külön-külön "használja" a két szemét a páciens. Ezt ugyan kissé nehéz megszokni és egyeseknél a kétszemes együttlátás megbontása miatt a térlátás is módosulhat. Másik lehetőség az utóbbi években az úgynevezett "alkalmazkodó" műlencse beültetése. Segítségével akár szükségtelen is lehet a szemüveg viselése, ugyanis a műlencse igyekszik a természetes lencse alkalmazkodó képességét "pótolni". Ennek a lencsének a használatát meg kell tanulni, ami kissé nehézkesebb a "sima" lencsénél. Ezt a lencsetípust jelenleg az OEP nem támogatja. A két szem műtéte teljesen független egymástól. Érdemes legalább a gyógyulási időt kivárni a két operáció között, de akár több év is eltelhet. Ugyanakkor egyéni különbségek lehetnek abban, hogy kit mennyire zavar a dioptria különbség, a homály stb. A legfontosabb: a szürkehályog műtéti eltávolításával csak a szemlencse homály miatti látásgyengeséget lehet orvosolni!! A bevérzés, látóideg elváltozások stb. miatti gyengénlátást ezzel a műtéttel nem lehet megoldani.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010. augusztus 01., 09:29; Megválaszolva: 2010. augusztus 02., 20:03

        Tudjon meg többet: szürkehályog
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Idén tavasszal volt egy enyhe gyulladás (kötőhártya?) a bal szememen, melyre kaptam szemcseppet. A gyógyulás után 1-2 héttel erősebben fájt a szemem, ha felfelé néztem. Ez a probléma időnkènt a mai napig előjön....
        Tisztelt Dr.Úr! Szemészeti leletemen feltűnt és az orvos is említette,hogy az "arteriolák hihetetlenül szűkek!"Így szó szerint van leírva!Vérnyomásom kezelve van 120-140 közötti,enyhe cukorbaj ugyan van de idáig diétával karbantartva...
        Szürkehályog műtétem volt nemrég. Azt szerettem volna, hogy otthonomban és számítógépes munkahelyemen, ahogy a hályog megjelenése előtt is volt, ne kelljen szemüveget hordanom. Addig kizárólag utcán, és vezetéshez, vagy színházban kellett...
        Tiszelt Doktor úr! Az utóbbi 4 hónapban felváltva vérzett be a bal és a jobb szemem havonta. Szemészeti kivizsgáláson nem találtak szem eredetű problémát. A vérnyomásom gyógyszeres kezelés mellett normális. Szívritmus zavar miatt azonban...
        Tisztelt Doktor úr! Egy hete begyulladt a szemem és ki száradt. Kaptam cseppeket, igy a gyulladás elmúlt. A szemszárazságom még mindíg tart és nyomást érzek. Nagyon érzem, és alig tudom mozgatni a szemem. Ez magas szemnyomás lenne? Nagy a baj?...
        Na Jonapot kivanok! Allitolag szinvteveszto vagyok ,altalanos iskolaba megmondtak nekem ,hogy valoszinuleg festokent festekekkel nem dolgozhatok. Amikor a jogositvanyomat csinaltam ,megkerdezte a hazi orvosom ,hogy ugye a zold es a piros kozott tudom a...
        2016. 07. 13.-án megtörtént a vitrectoiam mütét. A neutoretina ereiben keringés gyakorlatilag keringés nincs. Űa. bal oldalon felül a neuroretina heges maradványként látható, tejesen érmentes helyzetben, rajta nasalisan kerek lyuk, melyen...
        Udv! 1 hete be van(mint kiderult) gyulladva a jobb szemem,hol enyhult a gyulladas,hol jobban elojott. Ma nagyon megdorzsoltem es eleg nagyra duzzadt, megijedtem elmentem az ugyeletre,ahol kaptam Floxal szemcseppet. A szemem nem valadekozik, nem csipas...
        Tisztelt Doktor Úr! 5 éves kislányom szemészeti eredményéről szeretnék többet megtudni. Nagyon nyűgös volt a vizsgálat napján és nem tudtam megkérdezni a doktor urat, aki vizsgálta,hogy mi várható a jövőben. A lelet pupillatágítás...
        Jónapot az lenne a kérdésem, hogy a jobb szememben égetős érzés van. Tegnap történt, hogy egy festékes dobozt bontottam fel és az lelőtte a tetejét, így az arcomra csapódott egy kis festék, de rögtön kimostam bő vízzel.és utána...