• Mit tegyek kiújuló árpa esetén, sok orvosi véleményen túl?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Úrhölgy! Gondolom sokan fordulnak hasonló problémával Önökhöz, de már kétségbeesésemben írok, mert nem tudok 1-ről a kettőre jutni a témában. Folyamatosan kiújul a szemhéjamon lévő árpa. Nem jégárpáról beszélünk, hanem a begyulladós, fájós, gennyes fajtáról. Teljesen véletlenszerűen jön ki hol a jobb hol a bal szememen, az alsó és a felső szemhéjakon egyaránt. Az eddigi szemorvosok széttett kézzel csak annyit tudtak mondani, hogy ez hajlam. Túl vagyok egy laboron is, mert a túlsúlyosságom miatt képbe került a cukorbetegség is, de a labor szerint a cukrommal minden a legnagyobb rendben, ennek ellenére az árpa újra és újra előjön. 2008-ig azt sem tudtam, hogy létezik ilyen "betegség" 2009 nyarát már végigszenvedtem. Ahogy bejött a tél és a hidegebb idő, a tünetek megszűntek 100%-osan. Ahogy elkezdődött az idei nyár, az árpa újra megjelent és azóta is kitartóan jön és jön, most ott tartok, hogy egy héten belül kettő is kijött ugyanazon a szemhéjamon. Próbáltam a B vitaminos kezelést, hatástalannak bizonyult. Megfogni nem tudom, ha már elkezd fájni, akkor a septosylos kezelés csak lassítja a folyamatot, el nem múlik. Szeretném kérni segítségüket abban, hogy hogy tudok ennek véget vetni egyszer és mindenkorra. Nem tudom elképzelni, hogy 2010-ben létezik ilyen "fertőzés" ami gyarkolatilag "hajlam" kérdése. Köszönettel: H.B.

        Dr. Papp Júlia válasza a árpa témában

        Tisztelt kérdező! A szemhéjszéli mirigyek gyulladása, az árpa több tényező függvénye. A mirigyek megfelelő tisztulása, a termelt nedv kiürülése nagyon fontos. Ezt befolyásolhatja a környezet, a hormonális státusz (gondoljunk csak az arcbőrünkön lévő mirigyekre is), a baktériumok jelenléte, a szervezet válaszadási képessége stb. Érdemes lenne kötőhártya váladék tenyésztést kérni és a tenyésztési, érzékenységi vizsgálat eredményeként kiválasztani az antibiotikumot. Egyes olajos kenőcsök - jótékony hatásuk mellett - eltömhetik nyílásokat, fokozva a kiújulási hajlamot. Ezeket kerülni kellene és más állagú kenőcsöt választani. Szükség esetén szájon át is érdemes lehet szedni antibiotikumot. Nagyon odafigyelni a szemhéj szélének tisztítására. Végső esetben pedig ellenőrizni esetleg a hormon szinteket.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2010. július 27., 12:13; Megválaszolva: 2010. július 28., 22:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: