• Szürkehályog?...vagy mégsem?...kinek higgyek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        30 éve,a SOTE Tömő-utcai klinikájára járok kontrolokra stb....az utóbbi 6-8 éve, 2-3 havonta, amióta, zöldhályog is van a szememen.Születésemtől fogva Phibroplasia retroventalis betegség is kialakult.Kíváncsiságból, az egyik kolegám, ajánlott egy neves orvost, az István-korházban, és elmentem, a rendelésére, és SZÜRKEHÁLYOGOT diagnosztizált.....elképzelhetőnek tartják, hogy nem diagnosztizálják, a szürkehályogot, a SOTE-n????!...a látásom, drasztikusan romlott, az elmult 6-8 évben, és a szürkehályog tüneteit is észlelem......a szemnyomásomat szemcseppekkel normális szinten tartják.....Önök szerint kinek higgyek?

        WEBBeteg szakértő válasza a szürkehályog témában

        Tisztelt kérdező! Az Ön által említett betegségről (ROP, retrolentalis fibroplasia), ami a koraszülött jellegzetes szemészeti eltérése fontos lenne több részletet is tudni. Milyen stádiumú, melyik látóideg zónát érinti, volt-e szüksége gyéb kezelésre (fagyasztásos, lézeres stb.), az ideghártyán van-e eltérés stb. Ennek tükrében érdemes a szürkehályog kérdésköréhez is állni. A szürkehályog durva megközelítéssel a szemlencse elszürkülését, elhomályosodását jelenti. A kristálytiszta szemlencsétől a gyöngyházfényű, teljesen elszürkült szemlencse kialakulásáig vezet a folyamat. Ez a folyamat kinél rövidebb (sérülés esetén néhány óra!), kinél hosszabb (akár 1-2 évtized). Ha nagyon szigorúan vesszük már az első homályok, foltok esetén jelezhetünk szürkehályogott, míg más nézőpont szerint csak a látást is zavaró homályok esetén, (esetleg már műtendő stádiumban) beszélünk szürkehályogról. Faramuci a helyzet (műszeres vizsgálat nélkül, csak a leírásra támaszkodva) elképzelhetőnek tartom, hogy mindkét kollegának igaza van.



        Kérdés: 2010-06-08 14:44:37; Megválaszolva: 2010. június 08., 14:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: