• cukorbeteg szem

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Ur! Egy ismerősöm a következő diagnozist kapta szemészeten: Retinopathia diabetica pre proliferativa OU. N 36.O Sürgősen szemészeti kórházba utalták ellátás miatt. Kérdésem a következő lenne, mi a diagnozis és mi fog vele történi a kórházban. Fáradozásukat és válaszukat megköszönve maradok Tisztelettel Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség, szemészet témában

        Tisztelt kérdező!A cukorbetegséghez kapcsolódó látóhártya elváltozást (retinopathia diabetica) okoz. Ennek több stádiuma ismert (az egészen minimális, csak érfestéssel kimutatható elváltozástól a súlyos bevérzést okozó kóros ereket tartalmazó elváltozásokig), mely nem egyforma mértékben ronthatják a látást. Az okozott látásromlás az elváltozás elhelyezkedésétől függ: minimális elváltozás az éleslátás centrumában súlyos látásromlást okoz, míg ha a centrum megkímélt sokáig jó mradhat a látás. A legsúlyosabb stádium az úgynevezett proliferatív, tehát érújdonképződéssel járó elváltozás. A diagnózisban az ezt megelőző (pre-) stádiumra, állapotra utalnak. Amikor még esetleg jó látás mellett a látást fenyegető elváltozásokat kell megfelelően kezelni. A legfontosabb cél a további romlás megakadályozása, hogy a látóhártyán ne alakuljon a legrosszabb, bevérzésekkel fenyegető stádium. Általában a szembogár megtágítása melletti újra szemfenékvizsgálat történik, nagy valószínűséggel érfestéses vizsgálat. Az érfestés során a könyökvénába injekcióznak egy ampulla sárgás festéket, amit a szemfenék ereiben való szétoszlás után lefotóznak. Segítségével következtetni lehet, hogy hol vannak a "gyenge pontok", hol várható bevérzés, kóros érújdonképződés. Ezeket a helyeket a látóhártyán ha van rá lehetőség lézeresen kell "lezárni", megállítani a folyamat tovább romlását. A kezelés hatékonysága nagyban függ viszont a szervezet szénhidrátháztartásától - azaz, hogy mennyire van pontosan beállítva a vércukorszint. Érdemes a szemészeti vizsgálatra esetleg a diabeteses kiskönyvet, friss vércukor értékeket tartalmazó leletet vinni.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-06-03 21:32:07; Megválaszolva: 2010. június 03., 21:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: