• Egyik pupilla tágabb mint a másik

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő!

        Kontaklencsét viselek, így elég gyakran járok szemészetre. Az elmúlt hónapban kétszer is voltam, így tudom, hogy valamikor a két alkalom között lett tágabb az egyik pupillám mint a másik. Az első alkalommal sem én nem vettem még észre, sem az orvosom, viszont második alkalommal észrevette. Azóta is fenn áll a probléma. Fényre ugyan úgy beszűkülnek, de az egyik tágabbra áll vissza mint a másik...esztétikailag eléggé zavaró, és nem értem, miért alakult ki ez nálam? Mit rontottam el? Vissza lehet állítani az eredeti állapotát? Utalhat valamilyen betegségre? Rosszabb lehet, ha tovább viselem a kontaklencsém?

         

        Előre is nagyon köszönöm válaszát!

        Üdvözlettel

        gyimesics

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pupilla témában

        Tisztelt kérdező! A nem veleszületett, hanem az élet során "kialakult" pupilla tágasságbeli különbséget mindig érdemes kivizsgáltatni. Első lépésben szemészeti vizsgálat, majd az eredménytől függően szükség esetén esetleg ideggyógyászati vizsgálat lenne javasolt. A kontaktlencse viselés nagyon kis valószínűséggel okoz pupilla eltérést. A kontaktlencse által okozott szemészeti elváltozásoknak általában nem az egyetlen jele, tünete az anisocoria (a két pupilla tágassága eltérő). Emellett fontos lenne a régebbi fotókat megnézni - észlelhető-e különbség és ha igen milyen fokú? Átgondolni történt-e a baleset, sérülés, ütés mely a fejet érte?



        Kérdés: 2010-06-01 17:29:26; Megválaszolva: 2010. június 01., 17:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: