• Szürkehályog gyereknél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy szerencsétlen eset következtében négy éves kislányom szemébe csapódott egy darabka föld. Lehorzsolódott a szaruhártya felülete, ami hámosodik de az ütés következtében szürkehályog kialakulása látszik. A kérdésem az lenne, hogy mit lehet tenni, mire lehet számítani?

        WEBBeteg szakértő válasza a szürkehályog témában

        Kedves kérdezõ!

        Köszönöm bizalmát, de részletesen nagyon nehéz bármit is mondani vizsgálat nélkül.
        Néhány dolgot mindenképpen tisztázni kell: Elõtte semmilyen szemészeti probléma sem(szürkehályog sem) volt a kislánynál?
        A szürkehályog megállapítása orvosi vizsgálat során történt? Fontos: a szürkehályog a szemlencse elszürkülése, ami igen nagy ütés hatására alakul ki és ez egyéb elváltozást is okozhat a szemben.
        A sérülés következtében az ideghártya nem sérült-e, nincs-e hegesedés? Volt-e bevérzés?
        A szürkehályog mennyi idõvel alakult ki, és milyen az elhelyezkedése (középen vagy szélen van a homály)? Az ütésnél a szemlencse tokja sérült-e?
         
        A szürkehályog ma már operálható és 4 éves korban már adott dioptriájú speciális mûlencse is beültethetõ. A mûtét utáni látást nehéz megjósolni az esetleges társuló sérülések miatt.
         
        Másik fontos kérdés: A szaruhártya teljes egészében behámosodott? A sérülés helyén nem maradt szürkés szaruhártya homály? - fontos, hogy ez nem szürkehályog! Ennek a kezelése nagyban függ a méretétõl és a homály mélységétõl.
         

        Tisztelettel: Dr. Papp Júlia szemész szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-09 16:05:24; Megválaszolva: 2011. július 29., 14:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: