• Új szemüveggel normális-e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy héttel ezelőtt új szemüveget kaptam. A bal szememre a -2,25-ből lett egy -2,5-ös dioptria és -0,5-ös cilinder (korábban sosem volt), míg a jobb szememre a korábbi -2,75-ről -3,25 lett (cilinder nélkül).

        A szemüveggel távolra jól látok, viszont, ha a monitort kell néznem, a szemem már 1-2 perc után elkezd erőlködni, elfárad, nem is bírom nézni tovább a monitort, ez az állapot pedig napról napra erősödik. Látok vele így is, de rettentő fárasztó és fájdalmas így nézni. A dolog azért különösen kellemetlen, mert a munkámból kifolyólag gyakorlatilag egész nap a monitort kell néznem.

        Kérdésem, hogy ez egy hét után normális-e? Lehetséges, hogy a cilinder okozza? Elég régóta viselek szemüveget, ez már a sokadik életem során, és korábban sosem tapasztaltam ilyen problémát. Várjak még vele pár napot, hátha rendeződik a helyzet, vagy menjek vissza a boltba, ahol vizsgáltak és a szemüvegemet készítették? Tudnak a boltban egyáltalán valamit kezdeni a problémával?

        Segítségüket előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a szemüveg témában

        Tisztelt Kérdező!

        Egy cylinderes szemüveg megszokása eleinte okozhat problémát. Önnél azonban ez távolra nem jelentkezik, így panaszai hátterében valószínűleg más áll. Lehet, hogy a kapott korrekció kicsit erős, így köztes és közeli távolságra viselése nem kényelmes. A vizsgálat alatt olvasott a kapott korrekcióval közeli tartományban is valamit? Ezt jó lenne tudni.

        Rövidlátók esetében általánosságban elmondható, hogy mindenkinek más a látásigénye. Vannak akik a minél jobb látóélességet igénylik, viszont vannak olyanok is, akik megelégednek egy kevésbé "tűéles" látással is. Jó lenne tudni az életkorát is, mert lehet, hogy a monitorhoz és olvasáshoz már nem ua. a szemüveg használata lenne javasolt, mint a távoli látásához. Fontos, hogy a viselt szemüveg kényelmes legyen. Ne várjon tovább! Nyugodtan keresse fel az üzletet, ahol elkészült a szemüveg és beszélje meg Velük is a felmerült problémákat. Biztos vagyok benne, hogy megtalálják majd a megfelelő megoldást

         


        Dr. Piros Zsuzsanna
        általános orvos, fül-orr-gégész

        Dr. Piros Zsuzsanna

        Kérdés: 2010-05-22 16:19:42; Megválaszolva: 2010. május 22., 16:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: