• A 'Prizmás szemüveg' kérdésre adott válasszal kapcsolatban:

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Előszőr is nagyon szépen köszönöm a választ.

        Külföldi egyetemre jöttem csere diákként, és itt elvégzett "rutin" vizsgálat után kaptam. Igazán előtte fel se tünt, hogy valami baj lenne. Kb. 7. osztályos lehettem amikor előszőr szemüveget kaptam. Évek óta nem változott semmit a dioptria. Viszont mióta ezt próbálom használni (ahogy tanácsolta, reggel otthon), feltűnt, hogyha nincs rajtam akkor kettőt látok. Így bele gondolva, ilyen érzésem mindig is volt, hogy néha mintha kettőt látnék a világból, de ezt természetesnek tartottam.

        Kérdésem, hogy ez mennyire normális, hogy néha kettőt látok, illetve a szemüveg levétele után sokáig kettőt látok. Itt elég nehéz bármit megtudni az orvosoktól. Alig-alig segítenek valamit. Ezt hord, aztán gyere vissza 2 hónap múlva kontrollra. Annyi kérdésem lenne, hogy a kontrollon mire kérdezzek még rá, amiből esetleg megtudom mi a baj. Meg miért kellett ezt felírni, amikor az eddigi szemüvegemmel teljesen jól láttam. És mi lesz ha egy év múlva haza megyek, ott honnan fogják tudni, hogy ilyen kéne? És mit lehet kezdeni azzal, hogy ne lássak kettőt?

         

        Andi

         

        WEBBeteg szakértő válasza a prizmás szemüveg témában

        Kedves Andi!

        A kettőslátás abszolút nem normális dolog, ezért kaphatta a prizmát is. A prizma segítségével szemei úgy mozognak, hogy a retina helyes pontjára kerül a szembejutó fénysugarak által alkotott kép. Mint említettem, a prizmás korrekció megszokása felnőtteknél nem egyszerű, viselőjétől kellő kitartást igényel. Amint leveszi a szemüveget, megint másképp működnek szemei, mivel nincs ami "kordába tartsa őket". A prizmás szemüveg viselésére állandóan szüksége lesz, szerintem mostmár nyugodtan megpróbálkozhat vele. Reggel ébredést követően vegye fel, és ha minden rendben, akkor viselje egész nap. Ha bármi problémája van a viseléssel, akkor vegye le, és másnap kezdje újra. Sajnos lehetnek mindenkinek nehezebb napjai, amikor fejfájás, kevés alvás, esetleg stressz, vagy vírusos betegség miatt nem szerencsés még egy új szemüveg megszokásával is terhelni a szervezetet.

        Meglátja, bele jön majd a szemüveg viselésébe, és élvezni fogja az "új világot". Ne érezze úgy, hogy egy prizmás szemüveg vmi bajt jelentene. Önnek ilyen szemüvegre van szüksége, mert ezzel lát a legjobban. Szerintem már régen ilyen szemüvegre lett volna szüksége! Most gondoljon arra, hogy végre megkapta a kellő segítséget! Lehet, hogy jól látott eddig is a saját szemüvegével, de nem ilyen tökéletesen! Ez egy minőségibb látást nyújt! Ha megszokja a szemüveget a kettőslátása is megszűnik majd.

        Ha hazajön, akkor is lesz lehetősége prizmás szemüveg készítésére. Mint korábban említettem, prizmát polateszt-vizsgálat segítségével rendelünk, amit manapság már sok helyen elvégeznek.

         



        Kérdés: 2010-05-16 22:52:41; Megválaszolva: 2010. május 16., 22:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: