• szemizom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webbeteg!

        Az lenne a kérdésem, hogy a 7 hónapos fiam fekve a szeméhez nyúlt, azt veszem észre, mintha kifordult volna az egész, csak a véres-eres valamit láttam. Gyorsan odakaptam és jó lett. Őt nem zaklatta fel, de borzasztó látvány volt, mintha befordult volna a szemgolyója. Mi lehet ez? Gyenge a szemizom? És mi van, ha akkor történik, amikor nem vagyok ott.

        Köszönöm válaszukat

        hszucs

        WEBBeteg szakértő válasza a szemizom témában

        Tisztelt kérdező! A leírás alapján az alsó szemhéj kifordulása történt, amely fájdalmatlan (kissé kellemetlen esetleg szokatlan érzéssel kísért) a gyermek számára. Bizonyos szemészeti vizsgálatokhoz, beavatkozásokhoz szintén ki kell billenteni a szemhéjat, amely a vizsgálat után erősebb pislogáskor magától visszaáll az eredeti helyzetébe. Időseknél és kisgyermekeknél a szemhéj vázát alkotó merev "lemezt" rögzítő rendszer gyengébb. Ezért erősebb dörzsölés, az alsó szemhéj "lehúzása" a kifordulást eredményezheti (pl. kisgyermekeknél a szemcseppentés során a kicsi annyira erősen szorítja a szemhéját, hogy a szülő amint próbálja nyitni a szemet véletlenül kifordíthatja a szemhéjat). Az ártalmatlan szemhéjkifordítás gyakori ismételgetése során azonban fokozatosan ellazulhatnak a tartó rendszer elemei és egyre könnyebben lehet majd kibillenteni a szemhéjat. Ennek veszélyei a kötőhártya gyulladása, a szemhéj és a könnypont nem megfelelő elhelyezkedése.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-12 08:57:23; Megválaszolva: 2010. május 12., 08:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: