• Távollátó

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!Kislányom távollátó,kérdezném mit jelent ez,

        2 éve 1,5D-s szemüveget visel.köszönettel

        WEBBeteg szakértő válasza a távollátás témában

        Távollátás = hypermetrópia

        A szembe jutó fény nem az ideghártya (retina) síkjában, hanem mögötte fókuszálódik az Ő esetében, így a látott kép elmosódik. A fénytörési hiba oka az, hogy vagy a szem tengelye kisebb a normálisnál, vagy a szaruhártya görbülete laposabb. A szem korrigálása "+"-os gyűjtőlencsével történik, ami a fénysugarakat a retina síkjára egyesíti. Általában elmondható, hogy eleve kisebb szemmel jövünk a világra. Születésünk pillanatában kb. +2,50 dioptriás szemüvegre lenne szükségünk. Azután a test növekedésével párhuzamosan a szemtengely is elkezd növekedni, és így a korábbi fénytörési eltérés csökken, vagy teljesen helyreáll.

        A távollátók zömében közelre nem látnak élesen, de ezt fiatal korban a szem nagyfokú alkalmazkodása miatt nehéz észrevenni. Ezért van az, hogy a távollátás pontos megállapítása miatt a gyerekek szemvizsgálata előtt tágítani kell a pupillát. Ezzel kikapcsoljuk az alkalmazkodást. A távollátó gyerek hamar elfáradhat, fejfájásra panaszkodhat, esetleg tanulási nehézségei is lehetnek. Félévenként ajánlott a szemészeti kontroll gyermekkorban.

         


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-11 10:08:52; Megválaszolva: 2010. május 11., 10:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: