• glaukóma diagnosztizálása, száraz szem

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Mikor lehet kijelenteni 100 %-osan, hogy valaki glaukómás? Milyen vizsgálatok elvégzése szükséges a diagnózis pontos felállításához?

        A szúrós érzés a szemben, ill. piros, gyulladt hatás, a szemszárazság tünete, vagy lehet másé is? Ha allergiás vagyok a szemcseppekben lévő tartósítószerre, mit javasol szemszárazság ellen?

        Várom megtisztelő válaszukat!

        WEBBeteg szakértő válasza a glaukoma témában

        Tisztlet kérdező! A felvetett kérdés hasonlatos ?a tyúk és a tojás? kérdésére. A zöldhályog diagnózisának felállításához a megfelelő kritérium rendszer alapján már szükséges bizonyos zöldhályog okozta szemészeti elváltozás jelenléte. Ugyanakkor az időben elkezdett kezeléssel a célunk az, hogy megelőzzük a betegség által okozott elváltozásokat.

        A diagnózis felállításához több faktor, jellegzetes elváltozást kell együttesen karöltve értelmeznünk. Ezen tényezők körében a szemnyomásnak egyre kisebb szerepet lehet tulajdonítani. A szemnyomás mellett nagyon fontos a szem idegrost rétegének vastagsága, (SLO, OCT) látóidegfő állapota (szemfenék vizsgálat, CFF), a csarnokvíz elvezetésért felelős csarnokzug felépítése (gonioscopia), a szem keringésének (az erek áramlásának) az állapota stb. Emellett a diagnózishoz és a követéshez elengedhetetlen a látótérvizsgálat. A szemnyomás pontos értékének megállapításához érdemes tudni a szaruhártya paramétereit (pachymetria).Ezek együttes vizsgálata, értékelése szüksége a diagnózis felállításához és a megfelelő kezelés elkezdéséhez.

        A szúródó érzés a szem felszínének elváltozására utalhat, amely nem csek száraz szeműségben, hanem egyéb szemészeti (pl.szaruhártyát vagy kötőhártyát érintő) betegségekben is előfordul - fekély, gyulladás, allergia stb. A szemcseppben lévő tartósítószerre való allergiát a tartósítszermentes (pl. Tears Naturale II free stb.) készítmények vagy az egy adagos, szintén tartósítószermentes készítmények javasoltak.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-06 13:43:23; Megválaszolva: 2010. május 06., 13:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: